
Технологія вирощування помідорів
Помідор – найпоширеніша овочева рослина, і не тільки в Україні. Його вирощують в усіх куточках нашої планети, якщо є хоча б більш-менш відповідні умови. Водночас в нашій агрокліматичній зоні томати є вибагливою овочевою культурою, оскільки вражаються вірусними хворобами, особливо фітофторозом. Щоб запобігти вірусним захворюванням, перед висівом насіння помідорів слід витримувати 20 хвилин у 1%-ному розчині марганцевокислого калію з наступним промиванням у воді та підсушуванням. Після цього насіння висівають в ящики на глибину 1,5-2 см з міжряддями 3 см. Фахівці рекомендують особливу увагу приділяти створенню пухкої поживної ґрунтосуміші для висіву насіння. Найчастіше з цією метою використовують 2-3 частини перегною, що добре перепрів, 1 частину садово-городньої землі і 1 частину піску. Не забудьте на 1 л підготовленої ґрунтосуміші додати повну столову ложку попелу.
Оптимальна температура для проростання насіння помідорів 23-25оС. Сходи з’являються, як правило, на 4-5 день. Пам’ятайте, що нижчі температури затримують появу сходів, а більш високі – призводять до їхнього ослаблення. У подальшому, як тільки з’явились сходи, слід додатково освітлювати розсаду. Для цього бажано використовувати люмінесцентну лампу для подовження тривалості світлового дня, бо природного світла в лютому рослинам не вистачає.
Пікірувати сіянці томатів слід у віці 18-20 днів, коли утворяться 2-3 листочки. Такі сіянці приживаються краще, ніж 10-12-денні, особливо в умовах недостатніх температур. Оптимальною температурою після пікірування для розсади є 11-14оС вночі і 16-18оС вдень. При бажанні процес пікірування можна повторити через 2-3 тижні, коли рослини із грудкою поживної суміші пересаджують у горщечки розміром 10х10 см.
Сорти помідорів

Особливу увагу приділяють підживленню. Останнє здійснюють 2-3 рази: перший раз до утворення 2-3 справжніх листочків з розрахунку 0,5 г аміачної селітри, 4 г суперфосфату, 1.5 г сірчанокислого калію на 1 л води. У другому й третьому підживленнях, що проводять з інтервалом 10 днів, дози добрив подвоюються.
Розсаду вирощують при помірному водопостачанні . поливають нечасто, але рясно. Надлишок вологи призводить до надмірного зманіження рослин, а нестача – до одержання пригнічених рослин, які після пересаджування у відкритий ґрунт продовжують відставати в рості і дають низькі врожаї.
Готова до висадження 60-65-денна розсада має бути міцна, мати висоту (до точки росту) не більше 18-20 см і 7-8 справжніх листків.

З досвіду агрономії насіння можна висівати у 4 строки. Для надранньої культури для висаджування під плівкові укриття насіння висівають на початку і всередині лютого. Очікуваний врожай достигає в третій декаді червня. Для ранньої культури насіння висівають на початку і всередині березня. В цьому випадку врожай починає надходити на початку липня. Третій строк сівби насіння – 20-25 березня. Це для так званих помідорів масових термінів висаджування у відкритий ґрунт, що здійснюється в середині травня. Четвертий строк сівби насіння – з 1 по 10 квітня для висаджування розсади у відкритий ґрунт наприкінці травня-початку червня з метою отримання пізніх врожаїв.
Городники-аматори з власного досвіду рекомендують висівати насіння помідорів лише в дні, які збігаються з родючим знаком астрологічного календаря при зростаючому місяці.

В нашій місцевості найкращими сортами для отримання гарних врожаїв без застосування обробок від хвороб є ранні, тому що достигають до масового поширення фітофтори. Непогано зарекомендували себе і високорослі томати більш пізнього строку дозрівання, але в цьому випадку, щоб отримати непоганий врожай, рослини слід пасинкувати, підв’язувати до шпалер, видаляти нижні і середні листки та обробляти спеціальними препаратами від фітофторозу. Обрати потрібний сорт ви можете під час купівлі насіння, якого на даний час в роздрібній торгівлі дуже великий вибір. Однак більшість насіння є гібридами 1-го покоління, або F1, що не дозволяє висів зібраного з них насіння на наступний рік, оскільки рослини, вирощені з нього втрачають задану селекціонерами сортову характеристику.
Для збору власного насіння і використання його у подальшому слід обирати випробувані часом сорти, які гарно зарекомендували себе серед городників-аматорів.

Підготовка насіння помідор для вирощування
Яким би досвідченим не був садівник, з поганого насіння виростити завидний плід він не зможе. Тому до вибору насіння потрібно підійти відповідально і краще придбати кілька різних видів, на випадок якщо який-небудь сорт виявиться невдалим.
Для запобігання зараження насіння, необхідно провести процедуру знезараження. Для цього насіння на добу поміщають в ємність з розчином оцтової кислоти (0,8%), після хвилин на 20 опускають в чашку з розчином марганцівки (на склянку води 2 грами). Після того як маніпуляції щодо захисту насіння закінчені, необхідно їх ретельно промити проточною водою.
Перед посівом насіння проводиться їх сортування. Порожні, пошкоджені і дрібні екземпляри видаляються. Досвідчені садівники рекомендують залити їх солоною водою (60 грам солі на літр рідини) і вилучити із загальної маси те насіння, яке спливуть на поверхню. Щоб в майбутньому було простіше вибрати кращий сорт, зберігати та садити насіння краще окремо або групами і позначаючи де який вид.
Способи покращення схожості насіння
- Прогрівання
Мішечок з насінням опускається в термос з гарячою водою на кілька годин або насіння промивають під гарячою водою.
- Збагачення мінеральними добривами
Насіння на 24 години замочують у спеціальному розчині, який можна знайти в спеціалізованому магазині або приготувати самостійно. В одному літрі чистої води потрібно розмішати суміш з мідного купоросу, сірчанокислого амонію. Туди ж слід додати борну кислоту, сіль калійну і суперфосфат.
Після того, як насіння оброблене і знезаражене, його поміщають у вологу тканину і пророщують, постійно стежачи за тим, щоб вона не висихала.
Для кращої адаптації паростків до клімату, насіння рекомендується загартувати. Набрякле насіння відправляють в холодильник на 1-2 дні, так виробляється стійкість до низьких температур.

Помилки при вирощуванні помідор
Основні помилки поганого врожаю томатів:
- неякісне насіння;
- посадка насіння на розсаду занадто рано або навпаки дуже пізно;
- недотримання температурного режиму;
- неправильний полив (рясний або недостатній);
- погана якість освітлення;
- відмова від процедур по загартовуванню.

Чим підживити помідори?
Культура краще за інших переносить кислотність грунту. Оптимальна реакція середовища для нормального розвитку і вирощування помідор знаходиться в межах рН 5,6 - 7,1. На кислих грунтах вносять вапнякове борошно 3 - 6 т / га в залежності від кислотності.
На грунтах бідних органічною речовиною з осені вносять під помідори органічні добрива в нормі 30 - 50 т / га. На грунтах багатих органікою органічні компоненти краще не вносити, щоб уникнути жирування.
На грунтах багатих органічною речовиною оптимальне співвідношення елементів живлення N: Р: K становить 1,5: 4,0: 1,0. Мінеральні добрива вносять дрібно - 50% в основне і 50% при посадці розсади в гніздо і в підгодівлю.
Під час висадки розсади помідорів у лунки вносять по 10 кг/га суперфосфату подвійного або нітроамофоски. При цьому за даними В.А. Борисова (1978) оптимальною кількістю поживних елементів є N10Р12К10 (кг д.р./га). Розрахунок доз ведуть по фосфору.
Перше внесення добрив проводять через 10 - 15 днів після висадки розсади азотно - фосфорними добривами N20Р40 або повним складом N20Р20К20, другу - на початку плодоутворення в тій же кількості N20Р20К20 (кг д.р. / га). Ефективна також позакореневе підживлення помідорів на початку цвітіння першої кисті 0,5% розчином суперфосфату подвійного (30 кг розчинити в 600 л води і застосувати на 1 га). Вона підвищує урожай на 30 - 35 ц / га і прискорює дозрівання. Для підживлення краще використовувати висококонцентровані види добрив - сечовину, подвійний суперфосфат або сульфат калію, так як нізкоконцентрірованной, особливо містять хлор форми, можуть знижувати якість плодів.
Позитивно дію на помідори надають мікроелементи марганець, бор і цинк. Борні добрива значно підвищують в плодах вміст вітаміну С і роблять їх більш смачнішими. Їх вносять в якість основного в дозі 3 кг, а при кореневої підгодівлі по 350 г на 1 га. Особливо висока дія борного харчування спостерігається на дерново-глейовими і інших грунтах з нейтральною реакцією середовища.
На чорноземних грунтах проявляється потреба в марганцевих добривах, які вносять у вигляді основного 1 - 2 кг на 1 га або позакореневого підживлення 0,05 - 0,1% -ним розчином.
На дерново-підзолистих грунтах необхідне застосування цинку 5 - 8 кг на 1 га в якості основного внесення і позакореневого підживлення 0,02 - 0,1% -ним розчином.
Коли сіяти помідори у 2019 році
|
Місяць посіву
|
Сприятливі дні
|
Несприятливі дні
|
|
Томати
|
|
січень
|
23,25,26
|
28,29
|
|
лютий
|
6, 8,10,14,17,18,20,24
|
7,16,25
|
|
березень
|
3,4,11,17,18,20,21
|
2,8,9,14,19,23
|
|
квітень
|
2,4,5,7-11,22,25 |
1,3,6,24 |
|
травень
|
7,8,10,12,16 |
2,18,19 |