25.5.2017, 01:20
» » »

Особливості вирощування картоплі з паростків та поділом клубнів

Основною метою дослідницької роботи було визначити ефективність одного зі способів вирощування картоплі: укоріненими паростками, поділом клубнів

Картопля – цінний продукт харчування. В її бульбах міститься багато крохмалю, білок, жир та інші речовини, необхідні для людини. З продуктів харчування ні один не має такого широкого і різноманітного застосування в кулінарії, як картопля. Це цінна кормова культура, картоплиння використовують на корм тваринам у свіжому і засилосованому вигляді. Картопля – основна сировина для крохмально-патокової й спиртової промисловостей.

Продовольча цінність картоплі визначається її смаковими якостями та сприятливим для здоров’я людини хімічним складом. У бульбах міститься 14-22 % крохмалю, 1,5-3% білків, до 1% клітковини. Крохмаль легко засвоюється організмом, а білки за біологічною повноцінністю переважають білки інших культур. Також бульби багаті на вітаміни групи В та РР, каротиноїди. Взимку вони є головним джерелом вітаміну С.

Сучасна світова площа картоплі становить 18-29 млн. га, її вирощують у 20 країнах світу. В Україні під картоплю виділено близько 1,5 млн. га, з них у Поліссі близько 60%, в Лісостепу – 30%, решта – на півдні. Середня врожайність становить близько 200 ц/га.

Кращими попередниками для картоплі є озимі пшениця та жито, а також зернобобові культури, однорічні і багаторічні трави, деякі овочеві культури.

Сорти картоплі поділяються на столові (з високими смаковими якостями, швидко розварюються), технічні (містять не менше 18% крохмалю) і універсальні (бульби яких водночас із підвищеним вмістом крохмалю та мають добрий смак).

За часом достигання розрізняють сорти:

ранньостиглі (65-90 діб) – Беллароса, Розара, Смуглянка;

середньостиглі (90-120 діб) – Ластівка, Опал, Пікасо;

пізньостиглі (130-140 діб) – Світоч, Спокуса, Кардинал.

От же не дивно, що на українських родючих ґрунтах картоплю вирощують з давніх давен. Минають століття, змінюються технології посадки, догляду, зберіганню картоплі. Велика когорта українських науковців працюють над тим, або вивести нові сорти картоплі, які більш адаптовані під кліматичні та географічні умови певного регіону, мають високу урожайність і показники якості, в тому числі і смакові.

Успіх одержання високого врожаю картоплі залежить, насамперед, від правильно вибраного сорту. З урахуванням того для якої цілі використовують картоплю (продовольчої, кормової або технічної) доцільно підбирати сорти для вирощування. Вдало обраний сорт, морфологічні ознаки та біологічні особливості якого найбільше відповідають ґрунтово-кліматичних умов зони вирощування і вимогам споживача, – основний чинник забезпечення високого та якісного врожаю продовольчої картоплі.

При виборі сорту картоплі насамперед звертають увагу на його господарські корисні ознаки: терміни дозрівання, врожайність, смакові якості, вміст поживних речовин, колір м'якоті, лежкість, форму та величину бульб, стійкість до хвороб і шкідників, а також механічних пошкоджень при збиранні врожаю, стійкість до несприятливих чинників.

У кожному господарстві необхідно вирощувати 2-3 сорти картоплі різних строків дозрівання, а співвідношення їх встановлюють з потреби. Більшість сортів пристосоване до умов тієї чи іншої зони і не дає позитивних результатів в інших умовах. На цьому побудоване районування картоплі.

В останні роки до Реєстру сортів рослин України внесено понад 70 сортів картоплі. А в колективних, державних та сільських господарствах, на городах і дачних ділянках вирощують понад 80 сортів і місцевих форм картоплі. Усі вони відрізняються за морфологічними ознаками, біологічними особливостями і господарським показниками.

Не існує сорту, який був би у всіх відношеннях придатний для вирощування в будь-яких ґрунтово-кліматичних зонах. Тому ми вирішили дослідити сорти картоплі, які б мали найвищу родючість в кліматично-географічних умовах Північно-Східного Полісся.

 

Характеристика сортів картоплі, що досліджувалися

Картопля Наташаранньостиглий сорт, столового призначення. Рослина середньої висоти, проміжного типу, напівпрямостояча. Лист великий, світло-зелений до зеленого. Хвилястість краю середня. Інтенсивність антоціанового забарвлення внутрішньої сторони віночка відсутня або дуже слабка. Товарна врожайність 13,2-19,1 т / га, максимальна 32,4 т / га. Бульба овальна з дрібними вічками. Шкірка жовта. М'якоть темно-жовта. Маса товарної бульби 96-133 гр. Вміст крохмалю 11,2-13,6%. Смак відмінний. Товарність 76-93%. Лежкість 93%. Сорт стійкий до збудника раку картоплі, золотистої картопляної цисто утворюючої нематоди.

Картопля Розараультра ранньостиглий сорт (65-75 днів), столового призначення. Кущ напіврозкидистий, середньої величини, стебло прямостояче. Віночок квітки червоно-фіолетовий. Бульба видовжено-овальна, з червоною, гладкою шкіркою і жовтою м'якоттю. Очки дрібні. Маса товарного бульби 81-115 гр, кількість 15-17 штук. Вміст крохмалю 12,1-15,8%. Товарна врожайність 20,2-31,0 т/га. Стійкий до раку картоплі та золотистої картопляної нематоди, слабо уражується фітофторозом і паршею звичайною. Відмінно транспортується. Стійкий до скручування листя.

 

Підготовка посадкового матеріалу та ділянки для висадки паростків і клубнів картоплі

Для досліду були взяті 2 сорти бульб. Наташа – ранній сорт, має овальну форму, гладку тонкостінну шкірку, на якій ледве помітні маленькі вічка. М’якоть теж має жовтий колір. Розара – середньостиглий сорт, клубні має продовгуваті, маса 80-120 гр.

Для садіння підібрали якісні, без пошкоджень, не уражені шкідниками і хворобами бульби двох сортів картоплі: Наташа і Розара. Розпочинали відбір ще до збирання врожаю. Кущі, з яких відбирали бульби на насіння мають бути добре розвинені, гарні та здорові. Перед закладанням на зберігання насіннєву картоплю протягом двох-трьох тижнів оздоровлювали і озеленювали. Зберігали у сховищах за температурою 2-4 градусів Цельсія, відносній вологості повітря 80-90%.

Першого березня витягли клубні картоплі сорту Наташа і Розара. Середня вага сорту Наташа – 80 гр, Розара – 120 гр. Клубні картоплі сорту Наташа поклали на підвіконня північно-східної експозиції при температурі повітря в приміщенні +22 градусів Цельсія. Клубні картоплі сорту Розара поклали на підвіконня в підсобному приміщенні при температурі 12 градусів Цельсія західної експозиції. В такому стані клубні перебували до квітня місяця.

У першому варіанті з високою температурою поверхня клубнів почала набувати зеленого кольору та розвивати паростки, які впродовж місяця поступово зростали вгору і досягли 15-18 см. Після цього їх відламали і помістили в ємкість з водою для укорінення, коріння з’явилося через 5 днів. 15 квітня 10 екземплярів, які мали найкращі паростки висадили в ґрунт на постійне місце. При цьому не столонах була розгалужена коренева система від 5 до 8 см. При посадці у посадкові ями клали перепрівший компост та мінеральне добриво (нітроамофоску з розрахунку 1 ст. ложка в лунку), потім полили та загорнули. Перші сходи появилися на 20 день. Ще раз підгорнули. Пагони витягувалися, були тонкі, зацвіли пізніше.

У другому варіанті взяли теж 10 бульб картоплі, які позеленіли від світла, розрізали їх пополам, розрізи бульб присипали золою, підсушили і теж висаджували на другу ділянку 15 квітня. При цьому в лунку клали перегній. Перші сходи з’явилися на 15 день після посадки. Вони були товсті, не витягнуті. Картопля зацвіла раніше. Під час росту проводили підгортування два рази. Проводили агротехнічні заходи: прополка від бур’янів, боротьбу зі шкідниками.

Картоплю почали копати 12 вересня на двох грядках. Спочатку викопали з грядки №1, де була посаджена з укорінених паростків. Кількість у кущі була 2-3 бульби маленьких розмірів, вагою 30-40 гр. З грядки №2, де було посаджено поділом бульби пополам, урожайність була набагато кращою. Кількість у кущі – 15-17 бульб, вагою 80-120 гр.

 

Результат експериментально-дослідницької роботи. Висновки

В результаті проведеного дослідження з 10 висаджених укорінених паростків картоплі сорту Наташа отримали 100% відсоток приживання паростків, тобто всі рослини картоплі успішно прижилися і пішли в ріст. Перші сходи картоплі появилися на 20 день, пагони рослини були тонкими і витягнутими, дуже слабкими, зацвіли пізніше. Зібрали по 2-3 картоплини з кожного куща, загальний врожай – 600 грамів невеличких клубнів.

З 10 висаджених поділом клубнів картоплі сорту Розара отримали 100% відсоток проростання молодих рослин картоплі, тобто всі рослини картоплі успішно прижилися і пішли в ріст. Перші сходи з’явилися на 15 день після посадки. Вони були товсті, не витягнуті. Картопля зацвіла раніше. Зібрали по 10-15 штук картоплини з кожного куща, загальний врожай – 4, 900 грамів великих клубнів.

В результаті проведеної експериментально-дослідницької роботи було встановлено:

1. Вирощувати картоплю можна як укоріненими паростками так і поділом пополам.

2. Найкращий спосіб вирощування – це поділом бульби пополам. Врожайність картоплі при цьому набагато більша – 10-15 великих картоплин з кожного куща.

3. При вирощуванні картоплі укоріненими паростками рослина має тонкі, витягнуті, врожайність набагато нижче – 2-3 дрібні картоплини.

 

 

 

Сергій Корніенко
Категорія: Овочівництво | (17.11.2015) Автор: |
Переглядів: 1997 | Рейтинг: 5.0/5| Оцінили: 4 | Коментарі: 1
Віктор пишет: | 19.11.2015 | 17:57 ( E-mail ) #1 Спам
аватар отсутствует Дуже докладна стаття. Дякую. Цікаво, наскільки рекомендації автора годяться для вирощування картоплі на присадибних ділянках середньої смуги Росії?
Like | 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: