Особливості вирощування часнику в Україні
Вирощування часнику на своїй ділянці необхідно не тільки для вашого здоров’я, а й для городніх культур. Посадка часнику, а вірніше час посадки залежить від його виду. Зимовий і ярий часник вирощують в різний час.
Технологія вирощування часнику досить проста, але цей овоч має ряд специфічних вимог. Ця культура вимоглива до родючості ґрунту. Вирощування часнику краще проводити на окультурених родючих ґрунтах супісчаного і суглинистого типу.
Часник – рослина світлолюбива. Зазвичай його вирощують на окремих ділянках, але при цьому при нестачі місця організовують групові посадки з іншими овочами, а також ягідними культурами.
Посадка часнику по сусідству «сподобається» полуниці, цибулі, огіркам, картоплі, томатам. Сусідство часнику «люблять» також і квіти: гладіолуси, тюльпани, троянди.
Ця культура відлякує гусінь, слизнів. Кажуть, навіть кроти не дуже люблять рити свої нори біля часнику. Троянди, біля яких росте часник будуть більш здорові, по скільки він захищає ці квіти від чорної п’ятнистості.
Вирощування часнику після цибулі можливе через 3-4 роки. Особливості часнику в тому що він не утворює насіння, а розмножується вегетативно. Яровий часник розмножується тільки зубками цибулин, а озимий – зубками і повітряними цибулинами-бульбашками.
Перед посадкою зубки часнику калібрують: сортирують за розмірами, видаляють мілкі, заражені зубки. Зубки, відібрані для посадки, повинні бути здорові, щільні. Після цього часник дезінфікують в золі: беруть 400 гр. золи на 2 літра води, одержану суміш кип’ятять 30 хвилин, охолоджують, зливають і витримують в ній зубки часнику біля 2-х годин. Яровий часник перед посадкою можна пророщувати. Для цього зубки часнику замотують в тканину, змочену водою, поміщають в поліетиленовий пакет на 2-3 доби, залишають пророщуватись при кімнатній температурі.
Особливості технології вирощування часнику безпосередньо залежать від виду рослини.
Яровий часник висаджують навесні (в квітні-травні), як тільки-но зійде сніг і ґрунт прогріється до температури +5–+70С. Якщо ґрунт вологий, то полив не потрібен. Глибина посадки визначається висотою зубка помноженою на два і складає 5-6 см. Після висадки міжряддя мульчують. Посадку проводять рядами, відстань між якими повинна становити 18-20 см. В ряду між зубками потрібно дотримуватись відстані 8-10 см. На протязі вегетаційного періоду необхідно організовувати правильний полив. За період вирощування проводять 2 підкормки: навесні – коров’яком, в червні-липні – розчином золи. Мінеральні добрива використовувати не потрібно. Необхідний догляд за посівами – рихлення міжрядь, боротьба з бур’янами.
Посадку озимого часнику проводять восени (у вересні-жовтні). Важливо посадити зубки своєчасно. Рання посадка може визвати швидкий ріст, що знизить зимостійкість рослини, а при пізній посадці зубки не встигнуть укоренитися під впливом заморозків. Ділянку під посадку озимого часнику готують заздалегідь приблизно за 2 неділі), такі заходи необхідні для того, щоб ґрунт просів. Для посадки роблять борідки, в які насипають шар піску (по можливості золу) товщиною 3 см. Такі заходи необхідні для захисту проявів гнилі на зубках. Висаджують часник на ділянці рядами (відстань між рядами 20-25 см), відступаючи 8-10 см між зубками. Глибина загортання ґрунту – 15-20 см. Міжряддя мульчують. В якості мульчі використовують сухий торф або суміш опилок з городнєю землею. Догляд такий, як і за ярим часником.
У стрілкуючих сортів видаляють квіткові стрілки, коли їх довжина досягне 10 см. Цей спосіб дозволить отримати добрий врожай. При бажанні залишають декілька рослин із стрілками для дозрівання цибулинок-бульбочок.
Якщо верхні листки часнику пожовтіли, нижні підсохли – настала пора збирати врожай. Але після проявів сходів повинно пройти 3,5 місяці. Рано зібраний часник погано зберігається. Після того як викопати часник, його треба просушити в світлому, теплому, добре провітрюваному приміщенні. Через тиждень обрізати корені і бадилля, ще покласти досушуватися на 2-3 тижні.
Сорти часнику діляться на гострі, та солодкі сорти. Останні не володіють тою пекучостю, що звична для нас, а також наділені вишуканим ароматом.
Часник, що вирощується у наших садах, поділяється на той, який має особливість «стрілкуватися» і який не має. Часник, що має властивість давати «стрілки», володіє кращою, порівняно з тим, що не дає стрілок, зимостійкістю. Якщо часник не дає стрілок, його краще садити навесні, він не дуже урожайний, але краще зберігається.
Часник, що садять на зиму, називають по простому - озимий, він має стійкість до заморозків і добре адаптований до погодних умов. Той що садять навесні, називається яровим.
Грибовський, ювілейний – озимий, середньостиглий сорт.
Комсомолець – озимий, середньостиглий сорт, має 7-11 зубків.
Грибовський 60 – озимий, ранній.
Петровський – озимий, середньостиглий сорт, має 7-11 зубків.
Рокомболь - озимий, має 4-8 зубків.
Любаша - озимий, новітній середньостиглий сорт, має 8-12 зубків.
Москаль– озимий, ранній, має 4-6 зубків.
Несвітайло Тетяна, Завідуюча НДЗД