Головна » Публікації » Ботаніка » Квітникарство |
Читачів газети, особливо тих, хто цікавиться ботанікою, хочеться ознайомити з надзвичайно дивною і екзотичною рослиною – агавою. Правильна назва цього сукулента агава американська (Agave americana). Ця багаторічна трав'яниста рослина належить до родини агавових. Стебло вкорочене, біля основи має розетку видовжених м’ясистих листків з великим шипом-колючкою на кінці. Цвіте агава в природі на десятий – двадцятий роки свого життя, після чого вся надземна частина відмирає, а з підземних кореневищ з сплячих бруньок на поверхні утворюються нові рослини.
Ім'ям цієї рослини називається Південноамериканська країна Мексика, що в перекладі означає "місце агави" (від слова стародавніх ацтеків, які населяли Мексику, "metl" – "агава". У стародавній Мексиці агава відігравала велику роль у господарстві, культурі, й навіть релігії. Від врожаю агави значною мірою залежав добробут ацтеків. Не вміючи пояснити незрозумілі явища природи, ацтеки вигадували численних богів, яких намагалися уласкавити молитвами та жертвоприношенням, щоб одержати гарний врожай. Зрозуміло, що ацтеки покланялися богині агави Маяуел і богові пульке Тоскауонтекатлю.
На сучасних ринках Мексики і понині продають величезні, вагою по кілька кілограм, стебла агави; їх мексиканці печуть і їдять. Використовують в їжу і кислуватий м’якуш листя як сирим, так і вареним. Із листя, коріння і стебел вигоняють спирт. Саме в листі агави по всій довжині проходять рядами провідні судини з міцними волокнами. Індіани колись відламували гострий шип на кінці листка і витягували з нього волокно, яке називали сизаль. З волокна виробляли мотузки, канати, ковбойські ласо, плели гамаки, мережі, взуття та торби. Місцеві жителі також використовували м’якуш агави для вироблення мила. Агава має також неабиякі фармакологічні властивості. У себе на батьківщині її використовують як знезаражуючий, протизапальний, болетамувальний, жарознижувальний та відхаркувальний засіб. Шматки листків, попередньо очищених від шкіри прикладають до ран і наривів. Агаву використовують і як ліки при ішіасі, ревматизмі, радикуліті та інших захворюваннях суглобів. Корисними є властивості і соку агави. Він містить 10% цукру і по-іспанському називається "акваміель", тобто "медова вода". Цим соком або настоєм лікують захворювання легень шлунково-кишкового тракту (гострити, коліти), захворювання печінки та жовтяниці.
В природному середовищі на своїй батьківщині, агави розвиваються досить швидко. Ця рослина легко розмножується насінням, але крім насіння після цвітіння на м’ясистих коробочках кінцівок суцвіть утворюються численні бруньки-цибулинки. Протягом певного часу ці цибулинки на стеблі розвиваються в маленькі рослинки, а потім падають на землю. Тож, як свідчить досвід агротехніки вирощування цієї рослини з відсадків і таких цибулинок агава розвивається швидше ніж з насіння. Також цю рослину можна вирощувати і в кімнатних умовах, проте надзвичайних великих розмірів вона не досягне через обмеження простору і відкритого повітря. Цей південний екзот мексиканських пустель, який сягає у височину понад півтора метри, росте в оранжереї, що розміщена поблизу церкви Різдва Христового в районі прохідної казенного заводу "Зірка". Тут зростає чимала кількість сукулентів: різновиди кактусів, алое, та агава почувається там як у природі, тому і набула природних розмірів.
|
|
|
|
Переглядів: 5848 | Рейтинг: Публікація 4.3/5| Оцінили: 6 | Коментарі: 1 |
Всього коментарів: 0 | |