30.4.2017, 01:23
» » »

Шпинат та його цілющі властивості

Король овочів – саме так називали шпинат на його батьківщині Персії. Там його вважали "королем овочів" і делікатесом. Саме звідти розпочинався тріумфальний хід цієї рослини по всьому світу, після того як араби познайомили з нею іспанців. Після відкриття Америки шпинат попав за океан і став однією з найпопулярніших овочевих рослин. В Україні шпинат не такий відомий, але в останній час його все частіше можна зустріти на присадибних ділянках.

 

Шпинат – однорічна трав’яниста рослина із родини маревих (амарантових), яка з’явилась ще в YI віці. До складу шпинату входять залізо, кальцій, магній. По наявності білків шпинат випереджає всі овочі, поступається лише зеленому гороху і молодим стручкам квасолі.

 

В шпинаті є багато провітаміну А (каротину), а також вітаміни групи В, вітамін С (аскорбінова кислота). Він також являється чемпіоном по складу йоду, який запобігає старінню організму людини.

 

Із-за високого вмісту щавлевої кислоти дітям рекомендовано давати вживати шпинат лише в невеликій кількості. Але при вживання шпинату в свіжому вигляді щавлева кислота не шкодить здоров’ю. Щоб нейтралізувати її дію, в воду при варці шпинату додають невелику кількість молока або сливок. Велика кількість щавлевої кислоти накопичується в немолодих листках рослини, а в молодих – її майже немає.

 

Шпинат не тільки наповнює організм людини корисними речовинами, але й сприяє виведенню шлаків і токсинів. Клітини завдяки шпинату активніше наповнюються киснем, він покращує обмін речовин, підвищує загальний тонус. Людям, спосіб життя яких пов'язаний з постійними стресовими ситуаціями, шпинат допомагає встановити душевну рівновагу, збільшити працездатність. Вживання шпинату в їжу попереджає розвиток анемії і утворення пухлин, сприяє скріплюванню стінок кровоносних сосудів, стимулює нормальну діяльність підшлункової залози і шлунку. Йод, який знаходиться в шпинаті, благотворно діє на роботу щитовидної залози.

 

Шпинат дуже часто включають в раціон як дієтичний продукт, використовуючи як в свіжому, тушеному, так і в вареному вигляді. 

 

Вузлик напам’ять

  • Завдяки своєму вітамінно-мінеральному складу шпинат являється цінним продуктом харчування для людей хворих на анемію;
  • для здорових людей шпинат також дуже корисний, особливо для дітей і підлітків;
  • вживання шпинату сприяє підвищенню гемоглобіну, поповненню в організмі запасів вітамінів, мінеральних речовин, підвищенню опірності до інфекційних захворювань;
  • шпинат запобігає відшаруванню сітківки ока, зміцнює судини;
  • покращує діяльність підшлункової залози;
  • використовується при захворюваннях нервової системи, недокрів’ї, гіпертонії туберкульозу, цукровому діабеті;
  • стимулює роботу шлунку, уповільнює старіння клітин.

 

Завідувачка НДЗД, керівник гуртка "Юні овочівники"

Тетяна Несвітайло

Сергій Корніенко
Категорія: Овочівництво | (08.01.2016) Автор: |
Переглядів: 344 | Рейтинг: 5.0/5| Оцінили: 5
Ім`я *:
Email *:
Код *: