Головна » Публікації » Ботаніка » Овочівництво |
Король овочів – саме так називали шпинат на його батьківщині Персії. Там його вважали "королем овочів" і делікатесом. Саме звідти розпочинався тріумфальний хід цієї рослини по всьому світу, після того як араби познайомили з нею іспанців. Після відкриття Америки шпинат попав за океан і став однією з найпопулярніших овочевих рослин. В Україні шпинат не такий відомий, але в останній час його все частіше можна зустріти на присадибних ділянках.
Шпинат – однорічна трав’яниста рослина із родини маревих (амарантових), яка з’явилась ще в YI віці. До складу шпинату входять залізо, кальцій, магній. По наявності білків шпинат випереджає всі овочі, поступається лише зеленому гороху і молодим стручкам квасолі.
В шпинаті є багато провітаміну А (каротину), а також вітаміни групи В, вітамін С (аскорбінова кислота). Він також являється чемпіоном по складу йоду, який запобігає старінню організму людини.
Із-за високого вмісту щавлевої кислоти дітям рекомендовано давати вживати шпинат лише в невеликій кількості. Але при вживання шпинату в свіжому вигляді щавлева кислота не шкодить здоров’ю. Щоб нейтралізувати її дію, в воду при варці шпинату додають невелику кількість молока або сливок. Велика кількість щавлевої кислоти накопичується в немолодих листках рослини, а в молодих – її майже немає.
Шпинат не тільки наповнює організм людини корисними речовинами, але й сприяє виведенню шлаків і токсинів. Клітини завдяки шпинату активніше наповнюються киснем, він покращує обмін речовин, підвищує загальний тонус. Людям, спосіб життя яких пов'язаний з постійними стресовими ситуаціями, шпинат допомагає встановити душевну рівновагу, збільшити працездатність. Вживання шпинату в їжу попереджає розвиток анемії і утворення пухлин, сприяє скріплюванню стінок кровоносних сосудів, стимулює нормальну діяльність підшлункової залози і шлунку. Йод, який знаходиться в шпинаті, благотворно діє на роботу щитовидної залози.
Шпинат дуже часто включають в раціон як дієтичний продукт, використовуючи як в свіжому, тушеному, так і в вареному вигляді.
Вузлик напам’ять
Завідувачка НДЗД, керівник гуртка "Юні овочівники" |
|
|
|
Переглядів: 1623 | Рейтинг: Публікація 5.0/5| Оцінили: 6 |
Всього коментарів: 0 | |