22.11.2024, 16:29
» » »

Підготовка насіння до посіву

Cіємо розсаду

Підготовка насіння до сівби або посадки

Наші мудрі пращури склали про насіння – основу врожаю чимало прислів’їв і приказок, а саме:

  • «Від доброго насіння- добрі сходи»
  • "Зерно сортове – врожай у двійні";
  • "Каждое семя – знаем свое время".

З народною мудрістю не посперечаєшся. Без гарного насіння не буде гарного і врожаю.

Насіння багатьох городніх культур зберігають схожість від 2 до 6 років. Огірки, гарбузи, кабачки, патисони, дині, кавуни – 6-8 років. Висівати ці культури краще насінням 2-3 літньої давнини. Горох, боби, квасолю можна зберігати 5-6 років. Насіння томатів, всі види капусти, редиски, редьки, брукви, буряка – 4-5 років.  Насіння салату, шпинату, петрушки, кропу, перцю, щавлю, цибулі, ревеню – 2-3 роки. Селери і пастернаку – 1-2 роки.

Перед посівом насіння сортирують сухим або мокрим способом. В першому випадку насіння висипають на світлий папір і відбирають для посіву найкрупніше насіння. В другому випадку насіння занурюють в розчин солі (30 гр на 1 л води) і повільно перемішують. Через 2-3 хвилини насіння, яке спливло на поверхню води разом зі сміттям зливають, а те що осіло на дно промивають і використовують для посіву.

Щоб "розбудити" насіння його намочують у воді (або пророщують). Насіння огірків, кабачків, гарбуза, капусти, салату, редиски замочують у воді на 12 годин, насіння гороху, квасолі – на 6 годин, насіння моркви, томатів, буряку, петрушки – на 2 доби, селери, шпинату, кропу – на 3 доби. Слід зазначити,що насіння культур яке містить ефірні олії  необхідно промивати у теплій воді або розчині заварки зеленого чаю .

Проростає насіння при температурі +20оС. Капуста, редис, ріпа – через 1,5-2 доби, буряк – через 3-4 доби, морква – 4-5 діб, петрушка – 5 діб.

 

 

До уваги
що робити якщо розсада перерослаРадимо прочитати нашу статтю "Що робити, якщо розсада переросла", у якій ви зможете дізнатись як правильно вирішити проблему та не допустити занадто витягнутої розсади.

 

Насіння всіх культур добре реагує на прогрівання. Огірки, кабачки, гарбузи – прогрівають протягом 2-3 діб до посадки. Решту культур – протягом однієї доби. Наприклад, прогрівання насіння огірків при температурі 50-60оС здійснюють протягом 2-х годин на батареї. Такі заходи сприяють збільшенню утворення жіночих квітів, які дають плоди і підвищують врожайність на 80%.

Обробка насіння томатів, огірків протягом доби в розчині питної соди (1 ч.л. на 1 ст. води) підвищує врожайність на 30% і забезпечує більш раннє плодоношення.

Проти вірусних, бактеріальних і грибкових захворювань насіння протравлюють упродовж  30 хвилин в 10% розчині марганцю (0,1 гр на 100 млл. води).

 

 

Завідувачка НДЗД

Тетяна Несвітайло

Категорія: Овочівництво | 2015-11-30 Автор: |
Переглядів: 5509 | Рейтинг: Публікація 5.0/5| Оцінили: 7 | Коментарі: 11
Всього коментарів: 0
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: