22.11.2024, 11:06
» » »

Морква - цікава інформація

Про моркву фото

Все про моркву

На нашому столі постійно присутня морква - коренеплід, який є джерелом каротину, наше помаранчеве диво. Це один з найбільш улюблених і важливих овочів у раціоні харчування.

Жоден інший овоч не в змозі замінити моркву, адже до її складу входить безліч корисних для нашого організму речовин: велика кількість вітамінів, ефірних масел, фосфоліпідів, стеринів, мінеральних солей, мікроелементів. І навіть, середина коренеплоду, яку недолюблюють багато городники, містить апигенин - речовина, що сприятливо діє на роботу серця. Дрібно натертою морквою можна загоювати опіки, гнійні рани.

Перша згадка про вживання в їжу коренеплоду моркви зустрічається в античних джерелах в 1 в. н.е. Археологічні ж дослідження говорять про те, що вирощували моркву набагато раніше - майже за 2 тисячі років до нашої ери .

Сучасна морква була завезена в Європу в Х-ХІІІ століттях, а у нас вона з'явилася за часів Київської Русі. Перший час вирощували жовті і білі коренеплоди, і тільки на початку ХVIII століття з'явилися згадки про помаранчеву моркву.

Морква корисні властивості

Морква у медицині

Морквяним соком у давнину лікували запалення носоглотки, хвороби серця і печінки. Також морквяний сік добре знімає підвищену стомлюваність, весняний авітаміноз, якщо пити його по половині склянки 3 рази на день. А про те, що морква дуже корисна людям, що мають проблеми із зором, знають практично всі.

Морква містить вітаміни групи В, РР, С, Е, К, в ній присутній каротин - речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Морква містить 1,3% білків, 7% вуглеводів. Чимало в моркві мінеральних речовин, необхідних для організму людини: калію, заліза, фосфору, магнію, кобальту, міді, йоду, цинку, хрому, нікелю, фтору та ін. У моркві містяться ефірні масла, які зумовлюють її своєрідний запах.

Морква містить бета-каротин, який покращує роботу легенів. Бета-каротин є попередником вітаміну А. Потрапляючи, в організм людини каротин перетворюється на вітамін А, який найбільш корисний для молодих жінок. Також цілющі властивості моркви пов'язані зі зміцненням сітківки ока. Людям, що страждають на короткозорість, кон'юнктивіту, блефаритами, нічною сліпотою і швидкою стомлюваністю вживання цього продукту в їжу вельми бажано.

Корисні властивості моркви використовуються в харчуванні людини. Корисно погризти сиру моркву, так як це зміцнює ясна. Так як вітамін А сприяє росту, то морква особливо корисна дітям. Цей вітамін необхідний для нормального зору, він підтримує в хорошому стані шкіру і слизові оболонки. Морква, страви з моркви і особливо морквяний сік використовуються в лікувальному харчуванні при гіпо- та авітамінозі А, захворюваннях печінки, серцево-судинної системи, нирок, шлунка, недокрів'ї, поліартриті, порушеннях мінерального обміну. Пюре з сирої або відварної моркви показане при коліті.

Варена морква допомагає лікувати злоякісні пухлини, дисбактеріоз кишечника, нефрити. Володіє цей овоч і протимікробними властивостями. Також в моркві містяться фітонциди. Досить пожувати морквину - і кількість мікробів в роті різко зменшиться. Для лікування нежиті можна закопувати в ніс сік моркви. Лікарі і кулінари радять використовувати в їжу столову моркву з яскраво-червоною шкірочкою, особливо якщо вона прибрана до перших осінніх заморозків.

Відварна морква досить часто включається в раціони хворих на цукровий діабет. Щоб організм швидше засвоїв провітамін А моркви, її доцільніше вживати зі сметаною або рослинним маслом. По властивості стримувати утворення жирів в організмі морква з овочів поступається тільки капусті. З'єднань калію в моркві в 10 разів більше, ніж сполук натрію. Це, разом з харчовими волокнами, наділяє даний коренеплід не лише сечогінними, але і помірними жовчогінні властивості.

Було встановлено що морква містить багато натуральних антибіотиків, які називаються фітонцидами, хоча ви і не відчуєте різкого запаху. Якщо потримати в роті морквяний сік або пожувати морквину, то кількість хвороботворних мікробів різко зменшується. Також в ній є вітаміни С, Е, РР, групи В, мінерали - магній, цинк, хлор, фтор, йод, мідь, сірка, фосфор, марганець, кобальт, залізо, бор, кремній, і пектини. Але в основному цілюща цінність моркви пов'язана з великою кількістю каротину, який перетворюється в організмі у вітамін А, і є сильним антиоксидантом. Адже при нестачі цього вітаміну може розвинутися недокрів'я, швидка стомлюваність організму, погіршення зору. Морква потрібно давати дітям для хорошого розвитку і росту, і для підвищення захисних сил.

Вживання свіжого соку з моркви корисне при сухій шкірі, різних дерматитах і ін. Захворюваннях шкіри. Відзначено позитивну дію соку моркви при всіх очних хворобах. У ньому містяться активні речовини, необхідні для живлення очного яблука. Морквяний сік позитивно впливає на всі залози організму, в тому числі, покращує функцію підшлункової залози.

Клінічними випробуваннями підтверджено позитивний ефект від вживання морквяного соку при різних онкологічних станах. Відзначено його позитивну дію на здорові клітини і гальмівну дію на різні (в тому числі, злоякісні) новоутворення. При вживанні морквяного соку з метою лечени і профілактики пухлин і різних виразок, необхідно щоб сік був свіжовичавлений, а під час його вживання, як засіб лікування, в їжу не надходили цукру, крохмалі та ін. "Легкі" вуглеводи.

Морквяний сік підсилює захисні функції організму і зміцнює нервову систему. Завдяки цим якостям, сік моркви часто використовують в лікувальному харчуванні.

Морквяний сік є природним бальзамом для печінки, нирок і жовчного міхура. Його систематичне вживання - це профілактика всієї "очисної" системи організму і підтримання цієї системи в робочому стані.

Вживання морквяного соку рекомендується жінкам під час вагітності і годуючим матерям. Систематичне його вживання значно покращує біологічні властивості молока, тому що насичує грудне молока багатьма активними мікроелементами, які сприяють зміцненню імунітету дитини.

Як профілактичний засіб, сік знімає втому, покращує апетит, колір обличчя і зір, послаблює токсичну дію антибіотиків на організм, зміцнює волосся і нігті, підвищує опірність до простудних захворювань.

Морква широко використовується в кулінарії, як у сирому вигляді, так і при приготуванні найрізноманітніших страв, а також для отримання соку.

За припущенням вчених мужів, моркву вперше стали вирощувати в Афганістані, де і досі росте найбільше число її видів. Спочатку моркву вирощували не заради коренеплоду, а заради ароматного листя і насіння.

Вирощування моркви

Вирощування моркви

Морква досить таки вибаглива культура і особливо до ґрунту. Вона любить рости на родючій, легкій, пухкій, водопроникній незабур’яненій землі.

Кращою ділянкою для посадки моркви є та , на якій за 1-2 роки вносився гній . На свіжий гній морква реагує дуже погано. У цьому випадку зростає багато потворних, розгалужених коренеплодів з дуже поганими смаковими якостями.

Також нестандартної форми морква може вирости за таких умов:

  • якщо внести добрива, що містять хлор - коренеплоди скривлюватимуться або галузитися;
  • якщо в ґрунті знаходяться будь-які перешкоди, наприклад, камінчики, органічні залишки тощо;
  • якщо в ґрунті є надлишок вологи - коренеплід стає волохатим або ж дає тріщини, бадилля надмірно зростає;
  • якщо вносити і підживлювати без потреби азотними добривами - морква починає гілкуватися;
  • якщо неправильно проріджують сходи;
  • якщо під час росту моркви не вистачає вологи - при цьому рослина, намагаючись взяти з ґрунту відсутню їй вологу, випускає бічні корінці, що погано відбивається на її смакових якостях і зовнішньому вигляді (м'якоть стає грубою,а сам коренеплід коротким і «рогатим»).

Тож аби підготувати ґрунт для посіву насіння моркви слід виконати основні агротехнічні заходи.

По-перше з осені: ретельно перекопати ділянку; якщо необхідно розкислити ґрунт, та внести під перекопування вапно або доломітове борошно; також можна додати фосфорні та калійні добрива. Слід враховувати який тип ґрунту на вашій ділянці. Якщо у вас торф'яний ґрунт, то в неї добре б додати річковий пісок, перегній і глинистої землі. Якщо ж ґрунт глинистий - річковий пісок, торф, перегній, а при родючому чорноземному ґрунті вносимо вже навесні тільки пісок.

По-друге, навесні ділянку під моркву,що підготували з осені, необхідно досить глибоко розпушити, додавши попередньо комплексне мінеральне добриво; постаратися вибрати всі камінчики, щоб ніщо не заважало росту рослин. Ще однією важливою умовою для зростання моркви є хороша освітленість посівів. Затінення дуже негативно позначається на її зростанні , особливо на початкових етапах. Якщо посадки загущені і забур'янені, то морква витягується, сповільнюється формування коренеплодів і утворюється безліч дрібних коренеплодів .

Морква є відносно холодостійкою і посухостійкою рослиною. Її сходи можуть переносити заморозки до мінус 2 о С, а вже дорослі рослини до мінус 4 ° С. Але у тих коренеплодів, які перенесли заморозки, лежкість все ж знижується.

До уваги
Посівний календарРадимо прочитати нашу статтю "Посівний календар на 2018 рік", у якій ви зможете дізнатись коли садити помідори, огірки, перець, капусту, сальвію, вербену, петунію, в умовах українського клімату.

Насіння моркви проростають при температурі вище 3оС, а оптимальна температура для її росту становить близько 18-25оС. Якщо температура піднімається вище 25 ° С, зростання рослини сповільнюється.

При виборі ділянки для посадки моркви бажано враховувати ще й те, що кращими попередниками для неї є такі рослини, як: томати, бобові, капуста, картопля, огірки, зеленню культури. Існує кілька термінів посіву насіння моркви, і вони залежать від того, коли і з якою метою ми хочемо отримати урожай. Так, наприклад, для отримання раннього врожаю морква треба сіяти з середини квітня до початку травня (ранньовесняний посів).

Посіяну в ці терміни моркву можна прибирати на пучок з кінця червня до кінця липня, а з серпня вже отримуємо справжній коренеплід для літнього споживання. Наступний термін посіву з середини травня до початку червня (літній посів). Це основний термін посіву моркви, яку ми будемо закладати на зимове зберігання. Якщо ми хочемо отримати молоду моркву восени, то можна посіяти короткоплідні сорти ще в середині липня. А підзимовий посів насіння (з 20 жовтня по 15 листопада) може забезпечити нас ще більш раннім урожаєм.

Але не всяка ділянка підходить для цих цілей. Для підзимового посіву треба вибрати таке місце на дачній ділянці, на якому навесні сніг тане раніше і ґрунт повинен бути легка, супіщаних, щоб навесні не було вимокання посівів.

При висіванні під зиму насіння знезаражують, а потім підсушують. Навесні вони наберуть вологу, набухнуть і проростуть природним чином. Пророщувати насіння не рекомендується, так як паростки вимерзнуть. Використовуючи ці терміни посіву, ми зможемо мати свіжу моркву з літа по весну наступного року.

До того ж при посіві пізньої моркви до 20-х чисел червня розвиток рослин не збігається з найбільшою активністю морквяної мухи (в травні), що дозволяє виростити більш якісні коренеплоди.

як правильно сіяти моркву

Як правильно сіяти моркву?

Ефірні олії, що містяться в насінні моркви в великій кількості, перешкоджають швидкому доступу вологи до зародка і затримують проростання. Тому перед посівом необхідно провести передпосівну підготовку насіння: знезараження, замочування, пророщування.

Потім оброблене насіння підсушують і висівають. При такій обробці сходи з'являються набагато раніше (через 6-10 днів), в той час як проводити посів сухим насінням і в недостатньо вологий ґрунт поява сходів може розтягнутися до 40 днів. Вирощувати моркву найкраще на довгих не широких грядках. Перед посівом підготовлені грядки гарненько розпушуємо на глибину 10-15 см, потім поверхню вирівнюємо і робимо неширокі борозенки до 5 см і глибиною близько 2 см.

Коли сіяти моркву у 2018 році

 

Місяць посіву

Сприятливі дні

Несприятливі дні

Морква

квітень

3,5,6,8,12,17,23,25

3,7,19,22,24,28,29

 

травень

4,6,9,11,12,14,15,19 1,5,10,13

 

Глибше робити борозенки не варто, так як це може значно уповільнити проростання моркви. Борозенки робимо на відстані 25-30 см. Для того щоб у нас були дружні і рівномірні сходи, насіння необхідно закрити на однакову глибину. А ще досвідчені дачники радять насіння моркви сіяти так, щоб їм було зверху м'яко, а внизу - твердо. Для цього дно борозенок вирівнюємо і ущільнюємо спеціально підготовленим для цієї мети брусом. Після цього проливаємо борозенки водою і в зволожений ґрунт висівають насіння, намагаючись щоб між ним відстань була 1,5-2 см. Посіяти дрібне насіння моркви на такій відстані досить важко. Але є кілька методів посіву, за допомогою яких ,можна полегшити цей процес. Слід змішати дрібне насіння з піском: 1 столову ложку насіння змішати з 1 склянкою піску, потім отриману суміш розділити на 3 частини і кожну частину використовувати на 1 м2 грядок. Змішати насіння моркви з насінням маячкових рослин (салат, редиска). Вони сходять набагато раніше і тим самим вказують нам, де знаходяться сіянці моркви. Це дає нам можливість першу прополку грядки з морквою провести, не боячись пошкодити рослини, набагато раніше звичайного терміну. Також дуже зручний рідкий посів моркви, при якому пророщені насіння змішують з рідким клейстером, приготовленим з картопляного крохмалю. Потім обережно «наливають» їх в борозенки з чайника.

 

Насіння засипаємо пухкою просіяного землею або сумішшю торфу і піску, або ж чистим торфом з легким ущільненням, щоб забезпечити більш кращий контакт насіння з ґрунтом і припливом вологи. Поливати землю після посіву не варто, так як насіння можуть зміститися в більш глибокі шари ґрунту і будуть довго проростати, а то і взагалі можуть не зійти. Щоб уникнути висихання ґрунту, грядку зверху можна накрити поліетиленовою плівкою. До того ж під плівкою земля прогріється набагато швидше.

  • необхідно буде зняти після того як з'являться сходи. У подальшому морква потребує постійної уваги. Догляд за нею - це періодичне розпушування ґрунту у міжряддях, своєчасний полив, підживлення при необхідності, регулярні прополки і боротьба з шкідниками і хворобами.

Найбільш відповідальним моментом при вирощуванні моркви є проростання насіння і поява сходів. У цей момент можливе утворення ґрунтової кірки, яку необхідно обережно зруйнувати (краще після поливу), так як вона перешкоджає своєчасній появі сходів.

Для запобігання утворенню ґрунтової кірки посіви можна замульчувати торфом. Після того як з'являться перші сходи можна приступати до першого розпушування. Діємо при цьому дуже обережно, намагаючись не пошкодити ніжні паростки.

Кращий час для розпушування відразу після дощу, а якщо його довгий час не було, то моркву спочатку поливаємо, а вже потім приступаємо до розпушування.

Коли у моркви з'являться 1-2 справжніх листочки, проводимо проріджування посівів, залишаючи між рослинами відстань 3-4 см. Друге проріджування робимо через 2-3 тижні після першого і після нього відстань між рослинами повинна бути 4-5 см. При меншій відстані коренеплоди не досягнуть нормальних розмірів, особливо пізньостиглі сорти. Щоб не утворилися потворні коренеплоди, проріджування посівів необхідно провести правильно. Спочатку грядку поливають і тільки після цього висмикують зайві рослини. Причому тягнемо вгору, а не в сторону, не розхитуючи, інакше у залишеній моркві може обірватися головний корінь і почнуть рости бічні корінці, утворюючи «рогатий» коренеплід.

Проріджування найкраще проводити ввечері, так як морквяний запах, що з'являється при пошкодженні рослин, може привабити шкідників. Відбраковані рослини бажано віднести подалі від грядки і прикрити землею компостом, щоб заглушити запах.

Пам’ятайте, що прополки і проріджування треба проводити лише після дощів або поливів і відразу ж після цих операцій грядку треба полити знову. При цьому ґрунт навколо залишених рослин необхідно злегка притиснути.

Важлива також і така операція, як підгортання, адже під час росту верхня частина коренеплодів оголюється і на світлі зеленіє, утворюючи соланін, який при зберіганні проникає в моркву і надає їй гіркоти. Підгортання коренеплодів також найкраще проводити в похмурі дні або ж увечері, щоб не привертати морквяний муху. Полив для моркви має велике значення, так як ця рослина не любить як зайвої вологи, так і посухи.

У моркви є одна особливість - пізніше формування врожаю. Період вегетації у неї триває приблизно від 4 до 5 місяців. А наростання коренеплодів починається тільки після закінчення росту листя, в останню чверть періоду вегетації. Тому в період росту рослини дуже вибагливі до вологості ґрунту, а в кінці погано переносять її надлишок .

У теплу і сонячну погоду, коли волога з ґрунту швидко випаровується, морква поливають 3 рази на тиждень. Молоді рослини надмірно не заливайте, їм достатньо буде приблизно 4 л води на 1 м2. З ростом ж коренеплодів кількість води поступово збільшуємо.

В середині періоду вегетації моркву можна поливати 1 раз в тиждень, при цьому використовуючи вже від 8 до 10 л води на 1 м2. Якщо ми добре удобрили ґрунт під посадку моркви ще з осені, то є можливість виростити непоганий урожай коренеплодів і без літнього підживлення. Та все ж підживлення рослин на не родючих ґрунтах необхідно робити протягом усього вегетаційного періоду , а це 2-3 рази за сезон. Перше підживлення бажано зробити через місяць після появи сходів (1 столову ложку нітрофоски на 10 л води), другу - через 2 тижні після першої. На початку серпня моркву можна ще підгодувати розчином калійного добрива - це третя підгодівля. Коренеплоди стануть солодше, а також раніше дозріють.

А найкраще в другій половині вегетаційного періоду при поливі моркви додавати в воду настій попелу (1 л настою на 10 л води), так як попіл найкраще калійне добриво, яке чудово засвоюється всіма рослинами. До того ж попіл захищає рослини від багатьох хвороб і шкідників. Можна навіть просто 1 раз в тиждень перед поливом посипати морквяні грядки деревним попелом.

Дуже добре ще проводити позакореневе підживлення моркви розчином борної кислоти (1 чайну ложку на 10 л води). Таке живлення досить провести два рази: в період активного росту підземної частини моркви (перша половина липня) і, коли морква почне дозрівати (перша половина серпня).

морква фото

Коли і як прибирати моркву?

Збирання моркви можна проводити в кілька етапів. По-перше, як тільки коренеплоди підростуть, їх можна починати висмикувати вибірково на їжу. Від цього на грядках рослинам, що залишаються стає вільніше, і вони отримують більше поживних речовин, вологи і починають швидше нарощують масу.

Далі, урожай з грядок прибираємо в залежності від сорту, так рання морква готова до збирання вже в липні. Середньостиглу моркву прибираємо в серпні.

А пізні сорти моркви, призначені для зимового зберігання, прибираємо з другої половини вересня до першої половини жовтня, до настання заморозків.

Поспішати з прибиранням не варто, тому що коренеплоди посилено наростають у другій половині вересня. Але в той же час і запізнюватися не можна, так як морква, яка потрапила під заморозки, погано зберігається і гине.

Моркву можна висмикувати за бадилля, якщо на ділянці легкий ґрунт . На більш щільному ґрунті це зробити буде досить таки важко і без допомоги лопати вже не обійтися. Надлишки землі струшують руками.

Після висмикування коренеплоди сортуємо: цілі та здорові залишаємо для зимового зберігання, пошкоджені відкладаємо для швидкої переробки, а дрібні і пошкоджені використовують на корм худобі. У тих коренеплодів, які закладатимуться на зберігання бадилля, обрізають ножем до самої верхівки плоду.

Якщо ж вам сподобався вирощений сорт моркви, і ви хочете отримати своє насіння цього сорту, то відберіть найкращі коренеплоди (насінники) і у них залишаємо приблизно 2-3 см гички.

Потім оброблену таким чином морква просушують під навісом (тільки не на сонці) і закладають на зберігання.

як зберігати моркву фото

Як зберігати моркву?

Моркву зберігаємо в підвалі (льосі) в дерев'яних або пластикових ящиках. У ящики її складають шарами, пересипаючи піском, розташовуючи коренеплоди так, щоб вони не торкалися одне одного.

Замість піску краще використовувати мох. Існує ще один спосіб зберігання моркви - «глазурування» глиною. Це робиться так: глину розводимо водою до консистенції густої сметани, занурюємо коренеплоди в цю «глазур» і викладаємо їх на решітку для того, щоб позбавитись зайвого глиняного розчину та підсихання.

У такій оболонці наша морква майже не втрачає вологу і залишається свіжою до самої весни. Але звичайно, при цьому температура зберігання повинна бути близько 0оС , а у сховищі повинно бути сухо.

Якщо з якихось причин вам не підходять попередні способи зберігання моркви, то можна ще густо посипати коренеплоди товченою крейдою, знизивши при цьому ймовірність гнильних процесів, або пересипати цибулевим лушпинням.

 

малюнок морква

Загадки про моркву на українській мові

Загадки про моркву - сонячні, радісні. Загадки про морквину, помаранчеву принцесу наших садів і городів, вчать найважливішого: щоб дитина в результаті процесу відгадування, осмислення знайшов правильну відповідь на питання, що ставиться.

Соковита, довга,
Корисна, вітамінна,
І з кокетливою косою,
Насолоджується росою.
Нехай до осені сидить,
Як дозріє - здивує.
Відповідь: Морква

Під землею вогнище, 
А над землею гай.
Відповідь: Морква

Красна, а не дівка,
Солодка, а не мед,
З хвостом, а не миша,
Зелена, а не діброва.
Відповідь: Морква

Помаранчева і гарна, 
У землі сиджу не марно: 
Соковита, солоденька,
Вже я стала чималенька. 
Собою пригощу дитину. 
Хай корисну з’їсть _ _ _ _ _ _ _ _. (Морквину)

У зелененьких шкарпетках,
Помаранчевій хусточці,
Пані сидить,
До осені мовчить.
Відповідь: Морква

Над землею зелений хвіст,
Під землею червоний ніс.
Зайчик уплітає спритно ...
Як звуть її? ...
Відповідь: Морквина

Сидить панна у світлиці 
молода, червонолиця. 
Хто до неї завітає —
вітамінами вгощає. 

Відповідь: Морква

Червона дівиця
Росла в темниці,
Люди в руки брали,
Коси обривали.
Відповідь: Морква

Красна дівиця
Сидить в темниці,
А коса на вулиці.
Відповідь: Морква

Я кругленька,  червоненька,     
З хвостиком тонкньким.     
На городі мене рвуть     
І  до столу подають.
Відповідь: Морква

 

Керівник гуртка «Юні овочівники»

Тетяна Несвітайло

Категорія: Овочівництво | 2018-02-09 Автор: |
Переглядів: 5492 | Рейтинг: Публікація 3.7/5| Оцінили: 3
Всього коментарів: 0
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: