Головна » Публікації » Ботаніка » Овочівництво |
Чуфа (Cyperus esculentus), земляний мигдаль, багаторічна бульбоносна рослина родини осокових. Загальний ареал поширення чуфи охоплює Середземноморські країни, Південну Африку, Малу Азію, Індію та Північну Америку до 55о північної широчини), розповсюджена також і в тропічній Африці. В здичавілому стані чуфа зростає в Закавказзі та місцями в середній Азії. Батьківщиною чуфи вважається Північна Африка (долина річки Нилу). На станції юних натуралістів у колекційному відділку НДЗД ця культура культивується з 1993 року. Зовні чуфа нагадує дикорослу осоку. В Україні рослина стала відомою з середини XVIII століття, але широкого розповсюдження не набула. Перші наукові дані про дослідження чуфи з’явились в 30 роках минулого століття. На сьогоднішній день Іспанія є єдиною країною одним основним постачальником чуфи на світовий ринок, оскільки використовує технологію механізованого вирощування й збирання цієї культури. Запроваджена така технологія механізованого збору урожаю чуфи у Канади та Болгарії. Ця культура на сьогодні залишається сільськогосподарською культурою з великими технологічними працезатратами і з цієї причини не набула широкого запровадження у рослинництві. У більшості приватних господарств чуфа зараз вирощується в невеликих об’ємах, оскільки догляд і збір бульбочок відбувається вручну. Вирощування чуфи (земляного мигдаля)Вирощувати чуфу - земляний мигдаль слід на легких поживних ґрунтах. Рослина вибаглива до світла і погано почувається у затінку. На відкритих ділянках при посушливій погоді потребує поливу. У нашій місцевості рослину вирощують як однорічник. Тож як садити чуфу? На початку або в середині травня, здійснюють посадку чуфи у відкритий ґрунт. Для цього напередодні, за добу, бульбочки слід замочити у воді, після чого висадити у лунки на глибину 5-7 см по 2-3 горішка. Саджати чуфу - земляний мигдаль можна рядками за схемою: міжряддя 50 см, у рядку між рослинами 20 см. Догляд у подальшому складається з прополювання та поливу у спекотний період. Міжряддя мульчують рослинними органічними рештками. Врожай чуфи достигає у вересні, збирають бульбочки зразу після підсихання листків коли на них подіяли перші приморозки. Збір врожаю земляного мигдалю здійснюють за допомогою лопати. Рослину підкопують, обережно струшують ґрунт і збирають бульбо-горішки. Після збору їх треба просушити на відкритому повітрі, дочистити від рослинних решток, корінців та ґрунту. Основну частку врожаю чуфи, яку будуть використовувати в їжу, слід добре перемити і висушити. Посадковий матеріал, як правило, не миють, тільки просушують і у подальшому зберігають в прохолодному місці (підвалі, утепленому горищі). Користь чуфиЧуфа - земляний мигдаль є цінним харчовим концентратом у якому міститься до 60% корисних для організму людини речовин, з яких 30% жирів, 28% цукрів, 10% білків та 1,3% крохмалю. Із горішків (бульбочок) Кожен, хто наважився виростити чуфу, має можливість отримати насолоду від власноруч приготовлених страв з доданням цих чудових земляних бульбо-горішків. Керівник гуртка «Знавці рослин» |
|
|
|
Переглядів: 5709 | Рейтинг: Публікація 5.0/5| Оцінили: 3 | Коментарі: 1 |
Всього коментарів: 0 | |