14.12.2017, 10:21
» » »

Чуфа, земляний мигдаль: користь, вирощування в Україні
Фото земляного мигдалю

Чуфа (Cyperus esculentus), земляний мигдаль, багаторічна бульбоносна рослина родини осокових. Загальний ареал поширення чуфи охоплює Середземноморські країни, Південну Африку, Малу Азію, Індію та Північну Америку до 55о північної широчини), розповсюджена також і в тропічній Африці. В здичавілому стані чуфа зростає в Закавказзі та місцями в середній Азії. Батьківщиною чуфи вважається Північна Африка (долина річки Нилу). На станції юних натуралістів у колекційному відділку НДЗД ця культура культивується з 1993 року.

Зовні чуфа нагадує дикорослу осоку. Кущ рослини у височину сягає 50-80 сантиметрів (все залежить від поживності ґрунту на якому зростає) і складається з вузьких жорстких листків зібраних у пучки. На кореневищах рослин утворюються бульбо-горішки, на одному кущі їх може бути до 400. Бульбо-горішки чуфи бувають овальної або круглої форми довжиною від 1 до 3см, покриті світло-коричнюватою шкірочкою, яка не відділяється від м’якушу, який має білувато-кремовий колір та солодкувата на смак.

В Україні рослина стала відомою з середини XVIII століття, але широкого розповсюдження не набула. Перші наукові дані про дослідження чуфи з’явились в 30 роках минулого століття. На сьогоднішній день Іспанія є єдиною країною одним основним постачальником чуфи на світовий ринок, оскільки використовує технологію механізованого вирощування й збирання цієї культури. Запроваджена така технологія механізованого збору урожаю чуфи у Канади та Болгарії.

Ця культура на сьогодні залишається сільськогосподарською культурою з великими технологічними працезатратами і з цієї причини не набула широкого запровадження у рослинництві. У більшості приватних господарств чуфа зараз вирощується в невеликих об’ємах, оскільки догляд і збір бульбочок відбувається вручну.

Рослина чуфа - фото

Вирощування чуфи (земляного мигдаля) 

Вирощувати чуфу - земляний мигдаль слід на легких поживних ґрунтах. Рослина вибаглива до світла і погано почувається у затінку. На відкритих ділянках при посушливій погоді потребує поливу. У нашій місцевості рослину вирощують як однорічник.

На початку або в середині травня, здійснюють посадку чуфи у відкритий ґрунт. Для цього напередодні, за добу, бульбочки слід замочити у воді, після чого висадити у лунки на глибину 5-7 см по 2-3 горішка. Саджати чуфу - земляний мигдаль можна рядками за схемою: міжряддя 50 см, у рядку між рослинами 20 см. Догляд у подальшому складається з прополювання та поливу у спекотний період. Міжряддя мульчують рослинними органічними рештками. Врожай чуфи достигає у вересні, збирають бульбочки зразу після підсихання листків коли на них подіяли перші приморозки.

Збір врожаю земляного мигдалю здійснюють за допомогою лопати. Рослину підкопують, обережно струшують ґрунт і збирають бульбо-горішки. Після збору їх треба просушити на відкритому повітрі, дочистити від рослинних решток, корінців та ґрунту. Основну частку врожаю чуфи, яку будуть використовувати в їжу, слід добре перемити і висушити. Посадковий матеріал, як правило, не миють, тільки просушують і у подальшому зберігають в прохолодному місці (підвалі, утепленому горищі).

Корсить чуфи

Користь чуфи   

Чуфа - земляний мигдаль  є цінним харчовим концентратом у якому міститься до 60% корисних для організму людини речовин, з яких 30% жирів, 28% цукрів, 10% білків та 1,3% крохмалю.

Із горішків (бульбочок) чуфи виготовляють муку, яку додають при виробництві халви, цукерок та інших кондитерських виробів. Підсмажені на пательні чи в духовці бульбочки ні чим не поступаються за смаковими властивостями горішкам ліщини або мигдалю. Подрібнені і підсмажені горішки чуфи додають до салатів що надає їм певний пікантний присмак. В Іспанії, особливо у Валенсії, є популярним прохолодний напій під назвою оршад (орчата). Його готують з замочених бульбо-горішків, які перетирають у блендері, на м’ясорубці чи в мармуровій ступці та заливають окропом. Після чого проціджують через мілке сито. У Відфільтроване таким чином «мигдальне молочко» з чуфи додають цукор, ванілін, корицю за смаком і охолоджують. Також з добре обсмаженої чуфи готують напій, який замінює каву.

Кожен, хто наважився виростити чуфу, має можливість отримати насолоду від власноруч приготовлених страв з доданням цих чудових земляних бульбо-горішків.

Керівник гуртка «Знавці рослин»
Мужило Віктор Іванович

Категорія: Овочівництво | 2017-11-18 Автор: |
Переглядів: 107 | Рейтинг: Публікація 5.0/5| Оцінили: 2
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: