25.4.2024, 01:18
» » »

Материнка звичайна (Орегано)

материнка звичайна фото

Материнка звичайна (Origanum vulgare), або як її називають в Європі - орегано, це далека родичка всім нам добре відомих м'яти, меліси, шавлії, базиліка та інших пряних трав. Материнка має високі, цінними як в харчовому плані, так і лікарськими властивостями, а також чудовим ароматом. Як пряність, орегано здавна використовується в кухнях народів Європи і Середземномор'я. Орегано - це мало не найважливіша пряність для виготовлення легендарної піци в Італії і грецького салату. Рослина має найбагатший джерелом антиоксидантів, містить аскорбінову кислоту, ефірну олію і дубильні речовини. З огляду на це, материнку широко обробляють в усьому світі.

материнка звичайна застосування

Материнка звичайна, або Орегано

У природному своєму середовищі проживання материнка - рослина трав'яниста, що росте в південно-західній частині Європи і особливо в Середземномор'ї. У нашій країні улюбленими місцями проживання материнки є лісові галявини, відкриті сонцю й вітру галявини, а також сухі і великі луки.

Материнка знайома людям як багаторічна, пряна і трав'яна культура, яку вельми часто використовують не тільки в кулінарії, про що ми вже згадали, а й в садово-парковому декоративному мистецтві і навіть в народній медицині. Є у материнки і інші назви, наприклад, в нашій країні називають її материнки. Завдяки праці селекціонерів сортів материнки було створено багато, в Держреєстрі Росії їх 16 найменувань, причому новинок, створених за все пару років назад, теж чимало, це культивари: Запашний пучок, Зима, Медовий аромат і Огранза.

материнка звичайна хімічний склад

Опис материнки звичайної

Материнка має досить пряме стебло з чотирма гранями і м'якою опушкою. Корінь у материнки повзучий, а листові пластинки мають довгасту форму і закінчуються злегка загостреним краєм. З верхньої сторони листочки темно-зеленого забарвлення, а з нижньої сторони - трохи сріблясті. Максимальне зріст цієї рослини може дорівнювати одному метру, але зазвичай зустрічаються екземпляри висотою від півметра до 0,7 метра. Зацвітає материнка в середині літа. У цю пору можна вдосталь насолодитися невеликими за розміром червоно-бузковими і скомпонованими в суцвіття, мають форму щитків-волоті квітки, в яких насіння починають достигати зазвичай в третій декаді серпня.

Безсумнівним достоїнством цієї рослини є найніжніший і дуже приємний аромат, який виходить від його квіток. Материнка-орегано, враховуючи всі описані властивості, нерідко культивується виключно для виробництва ефірної олії або вирощується, займаючи великі площі, тільки в якості медоносної рослини.

Материнка належить до трав'янистих багаторічних культур і, будучи вирощеною на різних грунтах і в різній кліматичній зоні, вона може дещо змінюватися. При цьому незмінним у материнки залишається прямостояче стебло, який розгалужується верхньої своєю частиною, і пагін, завжди закінчується зібраними в парасольки квітками. Колірна гамма квіток може бути різною: можна побачити білосніжні квітки, рожеві, бузкові, які разом з суцвіттями можуть досягати висоти, рівної майже одному метру. Зацвітає материнка зазвичай тільки на другий сезон після висадки на ділянку.

материнка звичайна вирощування

Як виростити материнку?

Найпростіший спосіб отримати материнку самостійно - це виростити материнку шляхом простого посіву насіння в грунт. Однак зазвичай вирощують материнку розсадою, тоді є висока ймовірність того, що сіянці зацвітуть уже в поточному році.

Вибираємо місце під орегано

При підготовці грунту потрібно обов'язково враховувати, що материнка - це рослина, обожнюють відриті і добре освітлені ділянки з рівною грунтом без мікрозападін, без тривалого застою вологи (не важливо - талої або дощової). Висаджуючи материнку на ділянку, не забувайте, що ця рослина на ньому проіснує кілька років і пересадка їй буде абсолютно не потрібна.

Грунт під посадку материнки обов'язково повинен бути помірно родючим. Для цього на квадратний метр грунту потрібно внести 6-7 кг добре перепрілого гною або перегною, грамів 250-300 деревної золи і столову ложку нітроамофоски. Якщо плануєте весняну посадку материнки, то таким чином слід удобрити грунт восени, це буде просто чудово. При перекопуванні грунту та внесення добрив на забудьте також винищити бур'яни, що знаходяться в грунті, особливо важливо видалити коріння пирію.

Навесні, перед повторною перекопкой грунту, ориентируемой вже на посадку материнки, необхідно внести 2-5 кг перегною або добре перепрілого гною і пару столових ложок нітроамофоски.

Грунт потрібно вирівняти максимально добре, щоб ніяких грудок не було. Це необхідно зробити з урахуванням, що посадковий матеріал материнки, як правило, дуже невеликий і на грунті з великими грудками сіянці будуть приживатися гірше. Коли грунт вирівняна, залишається зробити борозенки в грунті і полити їх, використовуючи талу або дощову воду, але обов'язково кімнатної температури.

Перед посівом насіння материнки слід перемішати з річковим піском у рівних частках і висіяти в заздалегідь підготовлені борозенки, закривши на глибину одного сантиметра. Річковий пісок необхідний для того, щоб насіння більш рівномірно розподілялися по грядці. Після потрібно насіння присипати грунтом і замульчувати поверхню перегноєм. Даний спосіб простий, однак він буде сприяти гальмуванню випаровування вологи з поверхні грунту, створивши всередині грунту відповідний мікроклімат.

Наступну борозенку для висіву насіння материнки необхідно виконати, відступивши від першої сантиметрів 23-26. Приблизно через 20 днів, а іноді і трохи більше, обов'язково з'являться сходи. Як тільки сіянці утворюють пару справжніх листочків, їх можна буде висаджувати на нове місце. При пікіровці сіянців між ними важливо залишати відстань 18-19 см. Ті кущики, що при пікіровки виявилися зайвими, можна висадити в порожні місця ділянки.

Після посадки сіянці материнки необхідно періодично поливати, боротися з бур'янами, а в спеку створювати їм невелику тінь. Приблизно через два місяці після посіву насіння і отримання перших сходів це будуть вже повноцінні самостійні рослини.

Вирощування материнки розсадою

Рассадний метод отримання саджанців материнки більш витратний, проте він і більш ефективний. Розпочинається підготовка до розсадним методом зазвичай у другій декаді квітня, коли готується грунт. Грунт для розсади може складатися з рівних частин річкового піску, звичайної городньої грунту і перегною. На саме дно контейнера, заздалегідь переконавшись, що в ньому є дренажні отвори, потрібно покласти шар дренажу товщиною пару сантиметрів, а поверх насипати заздалегідь підготовлений поживний грунт.

Перед висіванням насіння материнки потрібно на добу замочити у вологому тканини, після чого викласти в грунтову суміш. Глибина посадки та ж - близько сантиметра. Після посіву материнки ємність слід укрити пластиковою кришкою, що має отвори для провітрювання, і поставити контейнер в будь-яку кімнату, де досить світла, але прямі промені на нього не потрапляють. У приміщенні при цьому потрібно підтримувати температуру на рівні 19-21 градус вище нуля, а грунт злегка у вологому стані і час від часу провітрювати ще й повітря в кімнаті.

Як тільки рослини сформують пару справжніх листочків, необхідно провести їх пікіровку, тобто саджанці материнки розсадити в окремі горщики.

Перед висадкою у відкритий грунт сіянці материнки необхідно протягом декількох днів загартувати, для чого знизити температуру, довівши її до нормальної вуличної як денний, так і нічний.

У відкритий грунт сіянці материнки можна висаджувати, як тільки встановиться стабільна позитивна температура. Вам залишається тільки акуратно вийняти розсаду з стаканчиків і помістити її в грунт, намагаючись не руйнувати земляний кому. Після цього грунт навколо рослини потрібно гарненько ущільнити і замульчувати поверхню перегноєм, шаром в пару сантиметрів, це збереже вологу і захистить її від перегріву.

У наступному сезоні при належній увазі і догляді має бути цвітіння. Приблизно за тиждень до нього необхідно провести підживлення рослин нітроамофоски. Для цього на піввідра води потрібно розвести столову ложку нітроамофоски, цього цілком вистачить на 12-15 рослин.

Розмноження материнки діленням куща

Непогано материнка розмножується і діленням куща, зазвичай такий розподіл починають, коли вік куща досяг трьох або п'яти років. Розподіл проводять навесні, для цього рослину викопують і розділяють на частини так, щоб на кожній було як мінімум дві пари здорових нирок. Розділені частини куща можна висаджувати в лунки, а через пару тижнів почнеться їх укорінення. Щоб розділені частини куща добре прижилися, їм необхідний достатній полив і періодичне розпушування грунту.

Розмноження материнки живцями і відводками

Для розмноження материнки зеленими живцями необхідно на початку липня нарізати пагони і розрізати їх на черешки довжиною 12-14 см, залишивши на маківці лише пару листочків. Укореняти живці краще в живильному і пухкому грунті, вкритої плівкою, заглубив приблизно наполовину, за умови частого і дрібнодисперсного поливу, приблизно 4-5 разів на день. В таких умовах може вкоренитися до 100% живців материнки.

Добре себе зарекомендував і спосіб розмноження материнки відводками. Для цього рано навесні найбільш прямий втечу потрібно опустити в заздалегідь виготовлені горизонтальні грядочки і злегка присипати грунтом, залишивши на поверхні всього одну верхівку. Надалі потрібно боротися з бур'янами, зволожувати ділянку, і тоді наступної весни вгору почнуть рости вертикальні пагони, варто їх відкопати з грунту і відокремити від материнської рослини, як ви отримаєте повноцінні самостійні саджанці.

материнка звичайна протипоказання

Догляд за материнкою

Але як би не було отримано саджанець, догляд за ним завжди один і той же і особливою складністю не відрізняється. Взяти хоча б полив: він повинен бути дуже помірним, не варто допускати як нестачі вологи, так і його надлишку. Перші два сезони після висадки рослини на ділянку потрібно обов'язково видаляти бур'яни і розпушувати грунт, не допускаючи утворення ґрунтової кірки. Через три сезони, коли рослини досить розвинуться, прополки можна взагалі виключити і лише акуратно скошувати траву в прікустовиє зоні.

Ми відзначили, що материнка на одному місці може рости десятки років, проте для омолодження рослини необхідно все ж проводити оновлення ділянки кожні п'ять або жердину років.

У тому випадку, якщо материнку вирощують не як декоративну рослину, а щорічно проводять зрізання трави і її висушування (або для отримання масла в подальшому), то необхідно після кожного укосу підгодовувати рослини настоєм курячого посліду, розведеного в 15 разів водою, для цих цілей можна використовувати і коров'як, але його допустимо розбавляти в 10 разів (при нормі літр на квадратний метр).

Цілком припустимо використовувати і будь-які комплексні мінеральні добрива, типу нітроамофоски в кількості 15-20 г на квадратний метр грунту і краще в розчиненому вигляді. Якщо ж цю запашну травичку ви вирощуєте виключно у себе на ділянці, то цілком можна обійтися і без підгодівлі, інакше вона буде активно рости на шкоду якості.

материнка звичайна фото

Зрізання і зберігання орегано

Коли пагони материнки виростуть приблизно на метр, можна приступати до їх зрізки. Оптимальний варіант зрізання - в період, коли рослини цвітуть і найбільш сильно пахнуть. Цей період припадає зазвичай на проміжок часу з липня по вересень.

Зрізання найкраще проводити на висоті півметра. Після чого зрізані частини потрібно зв'язати в пучки, і вже в такому вигляді їх можна сушити. Помічено, що суха трава материнки пахне ще сильніше. Щоб трава пролежала якомога довше без втрати своїх сортових якостей, необхідно її зберігати в місцях, надійно захищених від прямих сонячних променів, обов'язково видаливши всі листові пластинки з пагонів.

Використовують висушені пагінці орегано зазвичай від півтора до трьох років, тут все залежить від приміщення - чим воно суші, тим гілочки зберігаються, як правило, довше і навпаки.

Орегано фото

Застосування материнки

Материнка - це ідеальний варіант в якості найрізноманітніших приправ, однак, через специфічний смак і аромату, додавати її потрібно потроху, вона не всім припадає до душі. До речі, про смак: смак приправи материнки злегка гіркуватий, навіть трохи обпікає. Материнка просто ідеально поєднується з чорним перцем, базиліком, майораном. Використовують материнку для виготовлення величезної кількості страв: тут і м'ясо баранини, телятини і свинини. Готувати ці страви можна як в духовці, так і на грилі, смак від цього точно не погіршиться.

Підходить материнка і для самих різних салатів і соусів, особливо для знаменитого мало не весь світ томатного соусу.

Крім того, материнка має цілу низку лікувальних властивостей, наприклад, використовують її при застуді, ангіні, як потогінний засіб, відхаркувальну, і у вигляді чаю.

Хвороби і дія: зубний біль, зубні камені, анорексія, гастрит, ентероколіт, бронхіт, бронхоектатична хвороба, підвищена статева збудливість, альгодисменорея, гінгівіт, стоматит, пародонтоз, екзема, простий вагініт, катаральної ангіна, гострі респіраторні захворювання, діатез, нариви.

Активні речовини: ефірні масла, феноли, тимол, геранілацетат, карвакрол, жирні олії, аскорбінова кислоту, дубильні речовини.

Є відомості, що материнка допомагає при пародонтозі і стоматиті, при безсонні і навіть при головного болю.

Також застосовують материнку для профілактики захворювань кишечника, гастриту, ревматизму і атеросклерозу.

У загальному і цілому, ця рослина потрібна і корисна вашій ділянці і, зрозуміло, вам, а якщо зірвати гілочку материнки і покласти в шафу, то в ньому зникне моль.

материнка лікувальні властивості

Материнка - лікувальні властивості

Перш за все, орегано – це лікарська рослина з сильним ранозагоювальну дію. Листя і квітки орегано містять велику кількість ефірних масел, дубильних речовин. Є в складі орегано тимол і карвакрол, завдяки яким ця трава по дії перевершує багато існуючі антигістамінні і антисептичні препарати. Має орегано і антимікробну властивість.

Завдяки високому вмісту дубильних речовин, орегано здатний захистити організм від наслідків харчових отруєнь, запобігти ріст бактерій, що потрапили в організм разом з неякісними продуктами харчування. Відвари і настойки з цієї трави допоможуть позбутися від проносу, нетравлення шлунка, метеоризму. З іншого боку, за допомогою орегано можна замаскувати запах несвіжої їжі, видавши її за придатну до вживання – тут слід бути обережними.

Орегано є м'яким спазмолітиком, здатним полегшити багато болю. Добре справляється орегано з головними, м'язовими болями і спазмами. Використовують масло орегано для розтирання спини при ревматизмі і радикуліті, при болях в суглобах. Від зубного болю врятує тампон з декількома краплями такого масла, прикладений до зуба.

При розладах нервової системи також рекомендують орегано. Вважається, що, додаючи його в їжу, можна позбутися від безсоння. Ця трава підвищує рівень триптофану, сприяючи загальному заспокоєнню. Раніше цю траву часто використовували для лікування істерії, епілепсії. В даний час лікарі все-таки не рекомендують займатися самолікуванням у випадках важких неврозів або депресії, але в якості легкого заспокійливого засобу, поліпшує сон, цілком підійде і терапія лікувальними травами. Часто орегано рекомендують дітям, у яких спостерігається підвищена збудливість нервової системи, надмірна активність.

В менструальний період жінкам радять приймати відвар з цієї трави не тільки для того, щоб зняти больовий симптом, але і для нормалізації емоційного стану. Також орегано радять вживати для запобігання запальних захворювань сечостатевої системи. Годуючим матерям, які відчувають проблеми з кількістю молока, радять додавати орегано в їжу. В період клімаксу відвари з цієї рослини допомагають організму легше перебудуватися і впоратися з гормональними збоями. Є відомості про те, що за допомогою цієї рослини ранній клімакс можна трохи «відкласти», дозволивши яєчниках продовжити свою активну діяльність.

Орегано благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, покращує перистальтику кишечника, підвищуючи тонус гладкої мускулатури, значно посилює секрецію залоз травлення. Допомагає ця трава і при захворюваннях жовчної системи – дискінезії жовчних шляхів, холециститах. Таким чином, можна говорити і про легкому проносному дії цієї рослини.

Відвар з орегано є також імуномоделюючим і загальнозміцнюючим засобом, необхідним при простудних захворюваннях, в період епідемії грипу. Благотворну дію орегано на імунітет людини можна пояснити і вельми серйозним змістом в його хімічному складі вітамінів (групи в, вітаміну C, A, К, Е), а також мікро - і макроелементів (кальцію, магнію, заліза, натрію, фосфору, марганцю, селену і цинку). 

При лікуванні простудних захворювань орегано допоможе впоратися з кашлем, навіть важкими і хронічними його формами. Багатьом ця трава допомагає зупинити напади астми, полегшити стан при туберкульозі легенів. Це пояснюється яскраво вираженим відхаркувальну дію активних речовин. При виникли проблеми з дихальними шляхами, радять полоскання носової порожнини відваром орегано – це допомагає при гаймориті, гострому фарингіті, тонзиліті. Трава має протизапальну дію, знімає свербіж і набряки. При ангіні також радять полоскати горло відваром орегано.

Широко поширене і зовнішнє застосування орегано. Деколи компреси з настоїв цієї трави буквально творять чудеса, позбавляючи від екземи, грибкових захворювань, акне, гнійничкових уражень, нейродермітів, наривів. Настоянка орегано ефективна при герпесі. Рятує ця трава після укусів комах, опіків, обморожень. Ванни і обтирання з орегано успішно застосовуються при проблемах з пітливістю тіла і ніг.

У народній медицині відвари орегано використовують для лікування алкоголізму, позбавлення від пригніченого стану. Вважається, що ця трава здатна підвищувати настрій. Не так давно вчені виявили можливість орегано благотворно впливати на стан людей, уражених онкологічними захворюваннями, а також запобігати хворобам серця.
 

Категорія: Лікарські рослини | 2018-02-04 Автор: |
Переглядів: 3010 | Рейтинг: Публікація 5.0/5| Оцінили: 1
Всього коментарів: 0
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: