Мирт звичайний (Myrtus communis) – це вічнозелений чагарник родини Миртових (Myrtaceae), що зростає в природних умовах Середземномор’я. У височину мирт досягає від двох до чотирьох метрів, має невеликі темно-зелені шкірясті листки, білі пахучі квіти, плоди – світло-сині ягоди. Завдяки своєму зовнішньому вигляду він набув популярності, як декоративна рослина на Чорноморському узбережжі Кавказу і у нас у Криму. Непогано почувається мирт і в якості кімнатно-декоративної рослини.
Мирт – воістину незвичайне райське деревце, бо його історія пов’язана з давніми часами легенд і міфів. В Греції існує повір’я, що гілка мирту надає людині життєдайну силу, а в стародавній арабській легенді розповідається про те, як він виріс на землі з гілочки, яку вигнаний з раю Адам приніс с собою, щоб на грішній землі посадити хоч одне райське дерево.
І сьогодні мирт найкраще розводити зеленими живцями, які можна отримати при щорічному формуючому обрізанні рослини. Таку обрізку називають охолоджуючою. Її здійснюють в листопаді – грудні після вегетації, або на початку січня перед весняною вегетацією рослин. Вона стимулює появу бокових пагонів і придає рослині компактного або пишного вигляду. При зрізуванні гілок залишають не менше трьох бруньок. Таким чином живці, які отримали після обрізки можна використовувати для подальшого розведення рослин.
Для вкорінення краще за все слід використовувати верхівки живців довжиною 8-10 сантиметрів, з яких видаляють нижнє листя до половини розміру живця. Перед посадкою місце зрізу присипають стимулятором утворення коренів "Корневін". Живці висаджують у окремі торф’яні горщики чи пластиковий посуд розміром 80х80, 110х100 мм. З метою отримання більшої кількості нових рослин живцювання можна зробити і в ящиках або контейнерах височиною не більше 15 см. На дно ємностей вкладають шар дренажу, потім наповнюють субстратом, який складається з рівних частин: річкового піску, добре перепрівшого перегною, перліту. Живці занурюють у ґрунт, добре зволожуючи його та накривають целофаном або скляними слоїками. У подальшому живці періодично поливають та провітрюють. Процес вкорінення відбувається впродовж 3-4 тижнів у теплому світлому приміщенні. Як тільки-но з’являються нові листочки, укривний матеріал поступово знімають, даючи змогу молодим пагонам звикати до сухого повітря в приміщенні. Після 1-2 тижнів целофан та скляні ємності прибирають повністю. Якщо вкорінені живці почали давати помітний приріст, їх слід пересадити з ящиків чи зробити перевалку з горщиків у більший посуд, розміри якого мають бути збільшені на декілька сантиметрів.
Для пересадки готують родючу ґрунтосуміш з дернової землі, торфу, листяної землі (або перегною), піску в пропорціях (1х1х1х1). Для створення комфортних умов в кімнатному утриманні мирту необхідно забезпечити світле приміщення або підвіконня. Створити помірний температурний режим і вологість повітря. Для цього рослину слід обприскувати щоденно. Полив здійснюють рівномірно, по мірі підсихання ґрунту. Аби зайва волога не призвела до загнивання коріння, перед посадкою в горщик на дно закладають до 6 см дренажу у вигляді битої червоної цегли або керамзиту.
При вирощуванні мирту, його можна сформувати у вигляді штамбового деревця, залишаючи після обрізування високий стовбур. Також можна рослині надати кулеподібну форму за допомогою стрижки. В такому випадку рослину формують у вигляді куща з декількома стовбурцями.
Вирощуючи мирт, не можна не знати і про чудові властивості цього райського деревця. Листя мирту, як і його плоди, є відмінними прянощами. Його додають при приготуванні м’ясних та рибних страв, бо саме ця приправа покращує їх смакові якості.
Оскільки мирт належить до групи ефірно-олійчаних рослин, то олія отримана з нього використовується для лікування бронхіальних захворювань та виготовлення косметичних засобів по догляду за шкірою обличчя з метою передчасного старіння і розгладжування зморшок біля очей. В стародавньому Римі жінки додавали миртову есенцію до ванн. Адже ефірні сполуки, які містяться у мирті, гармонізують настрій і знімають втому. При вирощуванні мирта в кімнаті, він виділяє фітонциди, які очищують повітря у приміщенні від мікробів, сприяють зміцненню імунітету при гострих респіраторних захворюваннях. Доведено, що в миртових гаях практично не існує в повітрі хворобоносних мікробів. Вченими-фармацевтами з листків мирту виділено в кристалічному вигляді чотири біологічно активні речовини, що наділені високо-антибактеріальною дією.
Мирт також широко використовується і в народній медицині. Настоянки з мирту використовують при лікуванні стафілококової інфекції, для полегшення кашлю при палінні, лікуванні ран і опіків. При хворобах шлунка і печінки споживають відвар із листків, а також використовують їх в якості косметичного засобу по догляду за волоссям з метою надання йому блиску, укріплення коренів та від лупи.
Є ця чудова рослина і в колекції "Зимового саду" Шосткинської міської станції юних натуралістів. На сьогоднішній день юннати опанували технологію вирощування і розведення мирту. То ж всі бажаючі можуть придбати молоді саджанці цього чудового райського деревця, аби воно потрапило до вашої колекції.
Сергій Корнієнко, керівник гуртка "Географія рослин”