30.4.2017, 01:12
» » »

Вирощування саджанців абрикосу

Як прищепити абрикоси

 

Дякуючи зусиллям селекціонерів теплолюбний абрикос можна вирощувати в нашому регіоні і отримувати непогані врожаї. Головне вірно підібрати сорт, правильно посадити плодове дерево і доглядати за ним. Абрикос росте вистою 5-8 м, в діаметрі до 30 см. Листки серцевидні, яйцевидні або круглі довжиною 6-9 см, по краях мілкозубчасті. Квітка одинока, квітує до розпускання листя. Плід округлий, жовтий або помаранчевий. Маса одного абрикоса від 15 до 50 гр.

 

Квіти абрикоса
Як садити абрикос?


Під посадку абрикоса треба вибрати сонячне і добре провітрюване місце, але захищене від холодних вітрів. Ґрунт піщаний і супіщаний суглинистий.  Найкращий час посадки весна – друга половина квітня. Яму копають глибиною 40-50 см, в діаметрі – 50-60 см. На малородючих землях яму заправляють добре перепрівшим перегноєм (10 кг на яму), мінеральними добривами (по 0,5 кг калійних і фосфорних), перемішавши все це добре з землею як верхнього так і нижнього шару. В яму вбивають кілочок висотою 1,3-1,5 м і засипають горбком 2-3 відра компосту. Саджанець висаджують з півночі від кілочка, рівномірно розрівнюючи корені по горбику і підняв кореневу шийку на 3-5 см вище країв ями. Корені засипають землею із верхньої частини ями. Для більш щільного прилягання землі до коренів саджанець періодично стряхують знизу вверх і обережно притоптують землю. Поливають двома-трьома відрами води і після її всмоктування мульчують торфом.

Чим краще росте абрикос в перший рік посадки, тим він довговічніше, тому необхідно регулярно прополювати пристовбурний круг, поливати дерево по мірі підсихання. Зразу після посадки не розгалужений саджанець обрізають на висоті 70 см. У послідуючі роки при обрізці абрикоса видаляють загущену крону і пошкоджені гілки, укорочують сильний однорічний приріст. Обов’язково убирають сухі гілки. Регулярна обрізка абрикосу бажана на другий рік після посадки. Якщо обрізати дерево не кожну весну надалі прийдеться вирізати більш крупні двох-трьох літні гілки, при цьому на стовбурі утворюються великі рани. Під плодоносне дерево азотні мінеральні добрива вносять перед цвітінням, після цвітіння і після масового опадання зав’язі  – по 600-800 гр на дерево (під перекопку). Хлористий калій вносять в період дозрівання плодів і в кінці вегетації (800-1200 гр на дерево). Суперфосфат вносять до цвітіння і перед червневим опаданням зав’язі в нормі 600 гр на дерево. Одним із найбільш шкідливих захворювань абрикоса являється парша кісточкових. На плодах з’являються оливкові, а потім чорні плями. Для профілактики перед цвітінням або після нього треба обробити дерева Азофосом, Деланом, Скором (по інструкції). Повторити обробку 3-4 рази з інтервалом 14 днів.

 

Плоди абрикосу

Користь абрикосів


Містять велику кількість фосфору, магнію, які сприяють покращенню роботи мозку, пам’яті. Як у свіжих, так і в сушених плодах (курага) багато заліза, тому абрикоси корисні при анемії. Лікарі офтальмологи рекомендують їсти абрикоси для покращення зору. Завдяки наявності магнію абрикоси знижують підвищений артеріальний тиск.

 

Купити абрикос сорту «Чорний принц» у Шостці

Сорти абрикосів
 

Абрикос «Чорний принц» є досить рідкісним плодовим деревом. Він являє собою дивовижний гібрид, отриманий від схрещування абрикоса і садової аличі. На сьогоднішній день існує кілька різновидів такої рослини, деякі з них відрізняються особливою любов'ю до теплоти, вони бояться морозів і пізно дозрівають. такі культури складно вирощувати в середній смузі Росії, так як на зиму їх потрібно гарненько вкривати, а урожай доводиться знімати трохи недостиглі. Однак більш сучасні різновиди «Чорного принца» куди більш пристосовані до холодної зими, а дозрівають кілька швидше.

 

Купити абрикос сорту

Абрикос "Голд Річ". Дерево середньоросле, утворює широку розкидисту крону. Сорт самобезплідний. Належить до тих сортів абрикоса, які вимагають запилення. Зимостійкий і жаростійкий. Плоди дозрівають в кінці липня - початку серпня одночасно, придатні для транспортування на великі відстані до 4-5 днів. Плоди великі, масою 60-90г (деякі досягають 130 г), привабливі, овальні, злегка приплюснуті. Шкірочка помаранчева з невеликим рум'янцем, що покриває 20-30% плода. М'якоть блідо-оранжевого кольору, щільна, з легким ароматом, у фазі повної стиглості дуже смачна. Кісточка середня або велика, овальна, частково приростає до м'якоті. Переваги сорту: зимостійкість підвищена, висока якість плодів, десертний смак, а також придатність їх для транспортування.

Сергій Корніенко
Категорія: Дендрологія | (08.06.2016) Автор: |
Переглядів: 283 | Рейтинг: 3.7/5| Оцінили: 3
Ім`я *:
Email *:
Код *: