22.6.2017, 20:37
» » »

Чому скисає молоко

Міні проект чому молоко скисає

Молочні продукти дуже корисні для здоров'я. Важливо вживати, як і свіже молоко, так і кисломолочні продукти. Іноді молоко зберігається дуже короткий час, а потім скисає. Але чому молоко скисає і як отримати найбільшу користь в кисломолочних продуктів. Поки молоко свіже, у ньому міститься багато важливих та корисних речовин. І найпрекрасніша і найпоживніша речовина, що міститься в молоці, - це лактоза, або як її ще називають - молочний цукор. Саме лактоза здатна захистити молоко від скисання.

 

Корова дає смачне молоко
Чому скисає молоко

Причина, по якій скисає молоко - бактерії. Бактерії містяться навіть в свіжому молоці, це цілком нормальний процес, так, як вони потрапляють в молоко з вимені. Коли молоко зовсім свіже, бактерії на нього не впливають і молоко цілком можна вживати в сирому вигляді. Коли молоко постоїть, бактерії починають свій міні проект: розмноження та поїдання лактози, і тому, молоко стає кислим. Ці мікроорганізми здатні окисляти молочний цукор (лактозу) до молочної кислоти, яка і надає продукту кислий смак. Спори бактерій завжди присутні на коров'ячому вимені. Навіть якщо молоко стерилізувати, бактерії потраплять в нього з повітря після розтину ємності. У той же час швидкість їх розмноження залежить від температури, тому охолоджене молоко не прокисає довше. Залежно від того, які бактерії потрапляють в молоко, виходять ті чи інші молочні продукти - сир, кефір, ряжанка і т.д. 

Кисломолочні продукти діляться на два види - молочнокислого бродіння (йогурт, сметана, ряжанка, кисле молоко) і змішаного бродіння (кефір, кумис). У другому випадку до молочнокислих бактерій додають спеціальні молочні дріжджові грибки, які виділяють спирт. Простокваша утворюється завдяки роботі молочнокислих стрептококів, кефір роблять за допомогою закваски на основі молочного грибка.

Для того, щоб молоко скисало швидше, або для отримання певного продукту, купують спеціальні бактерії. Бактерії допомагають молоку скисати швидше і не приносять організму абсолютно ніякої шкоди, тільки користь. Придбати бактерії для приготування кисломолочних продуктів можна в аптеці.

 

Молочний міні проект
Чому молоко скисає швидше

1. Температура. Молоко скисає швидше в теплі, тому, якщо ви хочете швидше отримати кисломолочні продукти, його потрібно зберігати не в холодильнику.

2. Брудний посуд. Якщо вилити молоко в посуд, коли він ще брудний, молоко буде скисати швидше.

3. Бактерії. Як вже говорилося вище, спеціальні бактерії, куплені в аптеки, прискорять процес скисання молока.

 

Сергій Корніенко
Категорія: Екологічне просвітництво | (21.11.2016) Автор: |
Переглядів: 487 | Рейтинг: 5.0/5| Оцінили: 2
Имя *:
Email *:
Код *: