Айва японська (Chaenomeles japonica)
Айва японська - низькорослий декоративний і плодової чагарник сімейства розоцвітих (ботанічна назва хеномелес японська). Вона росте в дикому вигляді на островах Японії, здавна культивується і відома під назвою: хеномелес Маулея, айва низька, айва гірська карликова і хеномелес альпійський.
Айва японська декоративна з ранньої весни до пізньої осені. Задовго до цвітіння на тлі смарагдо-зеленого листя ефектно виглядають червонувато-рожеві бутони. У період цвітіння протягом 3х тижнів хеномелес красивий завдяки великій кількості яскравих квіток (до 4-5 см в діаметрі), тісно зібраних на дугоподібних пагонах. Квітки вражають різноманітністю свого забарвлення. На одних кущах вони ніжно-коралово-рожеві, а на інших - рожево-лососеві, рубінові, помаранчеві або гранатово-червоні. Особливо декоративні напівмахрові квітки.
Крім того, восени айва японська дарує виключно високовітамінні плоди, у яких міститься 98-150 мг вітаміну С. Плоди дуже різноманітні за формою і забарвленням, схожі на айву або грушу, найчастіше жовто-зеленого кольору, але бувають і жовто-лимонні, яскраво -жовті, нерідко з червоним бочком, не надто великі - масою до 30-40 грам. Плоди в сирому вигляді несмачні, але їх стійкий аромат, що нагадує ананасовий, створює специфічний букет в варенні, джемі, желе і сиропі.
Айва японська декоративна з ранньої весни до пізньої осені. Задовго до цвітіння на тлі смарагдо-зеленого листя ефектно виглядають червонувато-рожеві бутони. У період цвітіння протягом 3х тижнів хеномелес красивий завдяки великій кількості яскравих квіток (до 4-5 см в діаметрі), тісно зібраних на дугоподібних пагонах. Квітки вражають різноманітністю свого забарвлення. На одних кущах вони ніжно-коралово-рожеві, а на інших - рожево-лососеві, рубінові, помаранчеві або гранатово-червоні. Особливо декоративні напівмахрові квітки.
Крім того, восени айва японська дарує виключно високовітамінні плоди, у яких міститься 98-150 мг вітаміну С. Плоди дуже різноманітні за формою і забарвленням, схожі на айву або грушу, найчастіше жовто-зеленого кольору, але бувають і жовто-лимонні, яскраво -жовті, нерідко з червоним бочком, не надто великі - масою до 30-40 грам. Плоди в сирому вигляді несмачні, але їх стійкий аромат, що нагадує ананасовий, створює специфічний букет в варенні, джемі, желе і сиропі.
Всього коментарів: 0 | |