26.4.2024, 02:50
Головна » 2011 » مارس » 25 » Збереження і заповідання "Дуба-велетня"
Збереження і заповідання "Дуба-велетня"
Дуб Велетень


Збереження природного середовища в наш час стало настільки актуальною проблемою. Щоб зберегти природні унікальні об’єкти – вікові дерева – для наших нащадків, створюються пам’ятки природи. Так, юннати Шосткинської міської станції юних натуралістів долучились до роботи щодо збереження і заповідання дуба-велетня, який зростає біля колишнього корпусу лікарні №1 по вулиці 9 січня.

З цією метою в рамках Всеукраїнського конкурсу «Вчимося заповідати» вихованцями гуртка "Юні екологи" була проведена пошукова та дослідницька робота по вивченню та заповіданню цього дерева. В місті Шостка до нашого часу зростало два дуба-велетня, але на превеликий жаль одне з них було знищено по вулиці К. Лібкхнехта біля приватного будинку, що стало вагомою причиною зберегти останній унікальний об’єкт для наших нащадків.
Вікові дерева – це цікаві природні музеї, лабораторії для вчених, де можна вивчати такі питання як довговічність порід, зміну структури деревини в залежності від віку, для отримання елітного насіння. Вони являються не тільки пам’ятниками природи, але і пам’ятниками історії. Такі місцеві живі пам’ятники пов’язують минуле з майбутнім через теперішнє.

Пошуково-дослідницька робота по заповіданню дуба-велетня юннатами проводилась за фінансової підтримки ТОВ «Стройбитсервісу» та його директора Кравцова А.А. Для визначення віку дерева застосували методику, розроблену в Київському еколого-культурному центрі під керівництвом Володимира Борейка та Михайла Савченка. В результаті обстежень виявлено, що найменший вік об’єкту досліджень – вікового дерева дуба звичайного – за розрахунковими даними складає 350 років.

Дерево 350-річного дуба є нащадком та осередком збереження генотипу колишніх насіннєвих високопродуктивних заплавних дібров що зростали в нашій місцевості у XV-XVII віках.
Даний вік дерева підтверджується антологією дат, наданих в оригінальній роботі «Столетие Шосткинского порохового завода (1771 – 1871)». Це майже 300 років.

Дуб-велетень – це найкрасивіший пам’ятник природи, який потребує уваги та заповідання. Подібних дерев з таким значним віком та морфо метричними розмірами в місті Шостка і навіть у північній частині Сумської області на даний час вже немає. Це визначає унікальність досліджувального об’єкту та необхідність його заповідання. Заповідання потрібно для природних цілій як об’єкту видового та генетичного різноманіття; для науково-дослідних цілей: вивчення біологічної стійкості та довговічності дерева дуба, його спадкових властивостей, а також з історико-етнографічних цілей. Пропонується 350-річному дереву дубі звичайного надати природно-заповідний статус «Пам’ятка природи місцевого значення – Дуб-велетень», як унікальному об’єкту, що має особливе природоохоронне, наукове, естетичне і пізнавальне значення. Дерево необхідно зберегти у природному стані згідно вимог ст. 28 закону України «Про природно-заповідний фонд України». Саме на підставі цього закону юннати звернулись до Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Сумській області та передали зібрані матеріали з заповідання дуба. Пропозицію шосткінських юннатів було розглянуто. Як стало відомо з офіційного листа за підписом заступника начальника

Держуправління О.В. Попова відповідно до статті 52 Закону України "Про природно заповідний фонд України", роботи по виготовленню проекту створення зазначеного заповідного об’єкту в місті Шостка включені в план робіт Держуправління на 2011 рік. Тож в невдовзі у нас з’явиться перший заповідний об’єкт місцевого значення, який охоронятиметься законом.

Переглядів: 1811 | Дата: Рейтинг: 3.5/5| Оцінили: 4
Всього коментарів: 0
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: