19.4.2024, 16:53
Головна » 2016 » يونيو » 15 » Перша ботанічна пам’ятка природи в Шостці
Перша ботанічна пам’ятка природи в Шостці

Дуб велетень

З метою збереження біологічного і ландшафтного різноманіття довкілля Україна приєдналась до виконання міжнародних документів, зокрема, прийнятих на Конференції з навколишнього середовища і розвитку в 1992 році та підтверджених на ХІХ спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН у 1997 році; на численних засіданнях комісії ООН, чергових засіданнях Пан’європейської конференції міністрів охорони навколишнього середовища.

У Східному Поліссі України (Північна частина Чернігівської та Сумської областей) для збереження біологічного різноманіття низку об’єктів передано до природно-заповідного фонду. До таких об’єктів належать унікальні природні угрупування та цінні поодинокі особини рослин. Їх унікальність ґрунтується на засадах збереження рідкісних та зникаючих видів, занесених до Червоної книги України, рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України, а також об’єктів природної та історичної спадщини. Тож недарма в Шостці уперше з’явився об’єкт природно-заповідного фонду місцевого значення, ботанічна пам’ятка природи, яка отримала назву "Дуб-велетень". Це сталося у відповідності до рішення Сумської обласної ради від 22.02.2013 року "Про зміни в мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду області". Найдавніший 350-річний дуб звичайний, який зберігся до наших днів в нашому місті, отримав статус охоронного природного об’єкта. Зростає це заповідне дерево на території поліклініки №1 центральної районної лікарні за адресою вул. Квітки Цісик (колишня 9 січня), буд. 4 і займає площу 0,01 га.

Залишки зрізаного дуба

Слід зазначити, що цій події передувала велика і копітка пошуково-дослідницька робота вихованців міської станції юних натуралістів та їх педагогів, яка організовувалась в рамках Всеукраїнської екологічної акції "Вчимося заповідати". Юннати досліджували старі дерева в місті і виявилось, що серед них є вікові дуби, липи, сріблясті тополі, клени гостролисті та ясени. Але найбільш величавими серед цього переліку дерев юннати визначили 2 дуби, один з яких зростав по (вул. Карла Лібкнехта) нині вул.Різдвяна біля приватної садиби (на сьогоднішній день, на жаль, не зберігся) і другий на території поліклініки №1. Декілька вікових дубів, які виявили юні дослідники в Капсюльському мікрорайоні, що зростали біля Будинку культури поступаються розмірами стовбурів і крон двом попередникам. У подальшому для заповідання об’єкту необхідно було провести спеціальне наукове рекогносцирувальне обстеження відповідними фахівцями. За фінансової підтримки директора ТОВ "Будпобутсервісу" Кравцова А.А. таку роботу здійснили спеціалісти Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького, Державного підприємства  "Новгород-Сівесрська лісова науково-дослідна станція", зокрема кандидатом сільськогосподарських наук Жежкуном А.М. та старшим науковим співробітником Галівим М.О. Ініціативу станції юних натуралістів про оголошення ботанічної пам’ятки природи "Дуб-велетень" всіляко підтримувало і Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Сумській області.  

Крона дуба

В результаті обстеження спеціалістами виявлено, що об’єкт досліджень – вікове дерево дуба звичайного, зростає біля будівлі лікарні (лазарету колишнього Шосткинського порохового заводу), котра була збудована в 1777 році і яку в подальшому розширили в 1804 році та перебудували з дерев’яної на цегляну. Лікарня знаходиться неподалік від р. Шостка в її заплаві, де колись зростали ліси. Домінантною породою в заплавних лісах був саме дуб звичайний. При облаштуванні території заводу кращі дерева з природного лісу вочевидь залишали та висаджували нові. Не виключення тому був і об’єкт досліджень. На той час (1777 р.) це було струнке дерево віком понад 100 років.

За час зростання дуба відбувались значні події в утворенні і становленні міста Шостка – донині важливого промислового населеного пункту.  Як засвідчують науковці, дерево 350-річного дуба є нащадком та осередком збереження генотипу колишніх насіннєвих високопродуктивних заплавних дібров. Дерево є об’єктом навколишнього середовища, реліктом первісних ландшафтів та біорізноманіття, першоджерелом формування менталітету людей, нації, її самобутності та самовизначення. Не одне покоління шосткинців милувалось величчю цього кремезного гіганта.

Екскурсія до памятки природи

На даний час висота дерева становить 28,4 м, довжина стовбура від поверхні ґрунту до першого живого сучка дорівнює 7,5 м. Таксаційний діаметр дуба (стовбура на висоті 1,3 м від поверхні ґрунту) складає 125 см, діаметр стовбура на поверхні ґрунту по утворюючій лінії кореневих лап – 186 см, а довжина кола стовбура на поверхні ґрунту – 570 см. Загальна площа проекції крони має площу 80,1 м2.  

  Відповідне схвальне рішення про заповідання ботанічного природного  об’єкту було прийнято і Шосткинською міською радою ХІІ сесією VІ скликання. Тож за підтримки мвської влади в Шостці з’явилась перша ботанічна природна пам’ятка місцевого значення, яка охороняється законом і перебуває в стані заповідного режиму.

Не одне покоління шосткинців в подальшому зможе милуватись кремезним дубом-велетнем, який був свідком багатьох історичних подій і сам увійшов в історію, що твориться і понині.      

 

 

Директор станції юних натуралістів

С.В. Корнієнко

Переглядів: 1447 | Дата: Рейтинг: 5.0/5| Оцінили: 2
Всього коментарів: 0
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: