27.4.2024, 04:05
Головна » 2011 » نوفمبر » 12 » Палеонтологічна експедиція
Палеонтологічна експедиція


Щороку вихованці гуртків Шосткинської міської станції юних натуралістів з великим задоволенням беруть участь в експедиційних походах по рідному краю. Метою таких заходів є вивчення природних об’єктів, ландшафтів, рослинного і тваринного світу.




В жовтні 2011 року група дітей на чолі зі своїми керівниками гуртків Дудченко І.В., Остапенко Л.В. в рамках Всеукраїнського конкурсу "Юний дослідник" здійснили експедиційний одноденний похід до села Путивськ Новгород-Сіверського району Чернігівської області, де на правому березі річки Десна залягають крейдяні поклади. Гуртківці вивчали загадки природи, які вона ховає в своїх нетрях. Саме тут діти мали можливість відшукати залишки викопних морських тварин, які населяли теплі моря у мезозойську еру крейдового періоду 65 млн. років потому. Територія Сіверського Полісся була колись дном моря, оскільки на його місті утворились осадові породи з крейди, мергелю та пісковиків. В шматках крейди юннати мали можливість відшукати скелети белемнітів, мушлі амонітів та черевоногих молюсків.

Протягом декількох десятків років у цих родовищах видобувалась крейда шляхом створення відкритих кар’єрів. Зараз це чудо природи приваблює юних дослідників. Красиві і неповторні краєвиди заплави річки Десна вінчають високі пагорби на правому березі, які місцеве населення називає "крейдяні гори". Слід зазначити, що рослинний світ цієї місцини є досить різноманітним, особливо трав’янистої. Серед рідкісних і зникаючих видів трав’янистої флори тут ще можна зустріти черевички справжні, сон чорніючий, шавлію лучну, гіпсофілу, косарики черепитчасті, дзвіночок персиколистний та інші красиво квітучі рослини.
Переглядів: 1618 | Дата: Рейтинг: 5.0/5| Оцінили: 4
Всього коментарів: 0
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: