29.3.2024, 17:10
Головна » 2011 » أوكتوبر » 20 » Юннатівське літо – 2011
Юннатівське літо – 2011

Експедиційні походи та подорожі рідним краєм. Впродовж липня було організовано три одноденні експедиційні походи до урочища "Кремлянська дача" Ямпільського району, урочища "Охрімова гора" с. Гукове Шосткинського району, до Путивських крейдяних кар’єрів Чернігівської області; чотири одноденні екскурсійні походи по екологічній стежці "Краєзнавчо-природнича" та чотириденна експедиція до м. Новгород-Сіверський Чернігівської області з метою продовження пошуково-краєзнавчої роботи, вивчення рідкісних і зникаючих рослин Північно-Східного Полісся та збору сировини лікарських рослин.
В результаті проведення дослідницької і експериментальної роботи, яка здійснювалась під час експедицій і походів, було оформлено звітні конкурсні матеріали "Птах року", "Біощит", "Рослини – рятівники від радіації", "Мікроскопічні водорості", зібрано і опрацьовано 120 гербарних зразків рослин, перенесено з природних умов і висаджено на навчально-дослідній земельній ділянці 7 видів дикорослих цілющих рослин, написано 40 рефератів на біологічну тематику, заготовлено понад 13 кг сухої сировини лікарських рослин. 

Еколого-польова практика.
Учасниками еколого-польової практики були учні наступних шкіл: ШЗШ №1 – 10 учнів; ШСШ "Ліцей" – 32 учні; гімназія – 10 учнів; ШЗШ №5 –10 учнів ; ШЗШ №7 – 12 учнів; ШСШ №10 – 5 учнів; ШЗШ №11 – ШЗШ №12 – 15 учнів (загальна кількість – 109 учнів).
Програма еколого-польової практики складалась з теоретичних і практичних занять. На теоретичних заняттях учні вивчали біологічні особливості й особливості вирощування однорічних та багаторічних культур, лікарських та овочевих культур. Цикл практичних занять включав висадку розсади та ряд агротехнічних заходів на навчально-дослідній земельній ділянці закладу. Керівник екопрактики – Несвітайло Т.М. залучала учнівські бригади до дослідницької роботи. Діти брали участь у проведенні різних дослідів.

Табір "Юннат".
З 30 травня по 17 червня на станції юних натуралістів працював профільний оздоровчий табір "Юннат" для 40 вихованців закладу. Працівники табору Гутянко О.О., Несвітайло Т.М., Кохановська О.В., Остапенко Л.В., Бадрак О.В. намагалися урізноманітнювати літній відпочинок вихованців. Кожний день перебування в профільному таборі для вихованців був насичений різноманітними заходами дозвілля, а саме: відвідування басейну, екскурсії до міського краєзнавчого музею, в пожежну та військову частини, на очисні споруди м. Шостки, в професійні учбові заклади міста, конкурсно-розважальні програми, екскурсії в природу екологічною стежиною "Краєзнавчо-природнича", відвідування ЦКД "Юність", експедиційні походи.
Оскільки табір "Юннат" профільний і його діяльністю передбачалося здійснення еколого-натуралістичного навчання і виховання дітей, наряду з розважальними заходами вихованці проходили еколого-польову практику на навчально-дослідній земельній ділянці: впорядковували квітники, збирали сировину лікарських трав у відділку лікарських рослин, збирали гербарії лікарських рослин і рослин у природі та доглядали за тваринами куточка живої природи і кімнатними рослинами лабораторії "Зимовий сад".
Фармакогностична практика. Учасниками виробничої фармакогностичної практики були студенти 2 курсу медичного училища (51 особа). Впродовж з 15 по 30 червня керівник фармакогностичної практики Несвітайло Т.М. проводила теоретичні, практичні та залікові заняття. Студенти розширювали, поглиблювали, систематизували знання морфологічних ознак лікарських рослин в умовах їх зростання: засвоювали навички збирання, первинної обробки і сушіння лікарської сировини, правила і оформлення гербарію; набували професійного досвіду роботи з довідковою літературою на лікарську рослинну сировину. 

Тематичні екскурсії та виховні заходи.
В червні-липні проведено 54 тематичні екскурсії "Пізнай світ живої природи" для 1050 дітей, педагогів та учнівської молоді міста. Відвідувачі мали можливість побачити постійно діючи експозиції рослин закритого ґрунту в лабораторії "Зимовий сад", роботи вихованців гуртка "Коренева пластика", декоративних тварин куточка живої природи, експонати кімнати-музею "Світлиця" та помилуватися колекціями різноманітних рослин, що зростають на навчально-дослідній земельній ділянці закладу.

Найбільш цікавими і змістовними розважальними заходами дитяча аудиторія визнала6 розважально-пізнавальну програму "Цікавинки живої природи", спортивно-розважальну програму "У пошуках природного скарбу", розважально-пізнавальну гру "Розумні плюс сильні", одноденні експедиційні походи рідним краєм.
Переглядів: 2035 | Дата: Рейтинг: 4.8/5| Оцінили: 6
Всього коментарів: 0
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: