27.4.2024, 05:55
Головна » 2017 » سبتمبر » 28 » Юннатівська операція «Мурашка»
Юннатівська операція «Мурашка»

Ліс у м. Шостка

В рамках Всеукраїнського еколого-натуралістичного походу «Біощит» вихованці станції юних натуралістів у місті Шостка взяли участь у операції «Мурашка». Цього року юннати здійснили моніторинг гнізд рудих лісових мурашок (Formica rufa) на території Лазарівського лісового масиву Шосткинського держлісгоспу.  

Юннати виконали практичну роботу по інвентаризації та паспортизації мурашників. На площі лісу 2 га було виявлено 18 мурашників, серед яких 4, що знаходились в стані будівництва та два зруйнованих. Юні дослідники констатували, що більшість існуючих мурашників на дослідній території тяжіють до відкритих добре освітлених місць, які прогріваються сонцем. Слід зазначити, що в порівнянні з минулим роком кількість мурашників збільшилась на три одиниці, також збільшились і розміри куполів на шести об’єктах. Але виявлено факти руйнації двох мурашників людьми. З метою недопущення подальшої руйнації гнізд мурах юннати огородили підручними засобами три придорожніх мурашники.

Мурашник

Якщо говорити про екологічний захист лісу, то у цьому питанні головними і безперечними лідерами є мурахи. Саме вони більш за все знищують шкідників серед комах, які несуть значну загрозу лісонасадженням і тим самим сприяють збереженню високого біологічного різноманіття, яке є однією з умов екологічної рівноваги. Захисна дія мурах спрямованих на рослинні організми (автотрофи), від кількості яких прямопропойційно залежить число тварин (гетеротрофів).

Гурток

Ефективність регулюючої дії цих комах визначається достатньою кількістю добре розвинутих мурашників на певній території. Тому юннати закликають всіх тих, хто відвідує ліс берегти і не руйнувати мурашині оселі. Дбайте про захист природи бо ми з нею єдине ціле.

Олександр Бадрак,
керівник гуртка «Зоолог»
Шосткинської міської станції юннатів

Переглядів: 2128 | Дата: Рейтинг: 4.4/5| Оцінили: 7
Всього коментарів: 0
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: