26.4.2024, 21:42
» »

Український вінок: особливості, символіка та значення квітів

Вінок в Україні споконвіку був не тільки національною прикрасою. Досі є повір'я про те, що у вінках, сплетених дівчатами власноруч, полягала велика і містична сила оберега.  

Український вінок

Крім неймовірної природної краси, укладеної в такій незвичайній прикрасі, кожен його елемент міг без слів розповісти багато про що: сімейний стан, характер, почуття красуні-Українки. Сьогодні сплетений вінок на голову є не тільки одним із символів України, але неймовірно стильним сучасним аксесуаром. 

Історія вінка

Ще з незапам'ятних часів не просто любили, але також шанували і гранично поважали, віруючи в їх таємничу силу оберігати і приносити удачу. Неймовірними квітковими візерунками прикрашався одяг, розписувалися українські хати, вишивалися рушники і скатертини. Мистецтво плетіння вінка дівчата освоювали в ранньому віці. Це був один із способів не тільки прикрасити свій вигляд, але і показати вміння, творчість, старанність і працьовитість. Здавалося б, вінок на голову в Україні існував завжди. Достеменно не відомо хто придумав таку традицію і коли, але все обов'язково погодяться з тим, що це мистецтво гідно жити вічно.

Український вінок можна побачити на багатьох картинах минулих років

Плетіння вінка — ціла наука, яка передавалася з покоління в покоління. Традиційний український вінок складався з 12 кольорів. Українські дівчата, прикрашаючи себе вінком, підкреслювали ніжність, жіночність, молодість і непорочність. Вважалося, що вінок з квітів на голову володіє чарівною силою, яка допомагала погамувати біль, залучити любов і благополуччя, захистити від пристріту заздрісників і навіть нечистих сил.

 

Вінок і символізм


Українські віночки на голову і їх плетіння було не просто забавою. Знаючи значення того чи іншого квіточки, можна було прочитати його, немов відкриту книгу. Вибір того чи іншого квітки залежав від віку красуні, статусу і навіть від того, для яких цілей плівся вінок. Кожна квіточка несла в собі свій особливий символізм:

  • Безсмертник символізував здоров'я. Ця скромна на вигляд рослина вважалася потужним оберегом від недуг.
  • Квіти ромашки уособлювали дівочу чистоту, непорочність і вірність. Ромашка може бути частиною загальної композиції або ж єдиним елементом вінка
  • Квіти волошки і любистку могли розповісти про щиру відданість і красу душі.Волошки прекрасно поєднуються з ромашками
  • Барвінок — символ безсмертної душі і життя. Барвінок також є одним з найвідоміших українських рослин-символів
  • Весняний вишневий і яблуневий цвіт був уособленням любові матері.
  • Грона калини — головний символ дівочої краси. Калина, як символ, часто зустрічається в українській культурі
  • Хміль — уособлення розуму, кмітливості.
  • Деревій - головний учасник віночка, символ нескореності і витривалості.
  • Колосся молодої пшениці вплітали для залучення врожаю, як дари щедрої землі і символ добра.
  • Маковий колір - неймовірно гордий і яскравий квітка, але символізував він печаль і втрату. Дівчата вплітали його у вінок, якщо в сім'ї хто-небудь загинув на війні з ворогом. Маковий вінок можна назвати траурним
  • Квіти соняшника уособлювали благополуччя, працьовитість і силу. У народі вважалося, що соняшник — найбільш стійкий і міцний у всьому квітковому царстві.
  • Яскраві квіти мальви і півонії могли розповісти про силу віри, надії і любові.
  • Біла лілія — символ непорочності. Вона впліталася в український вінок тих дівчат, які йшли в монастир, як символ закінчення мирного життя.

Люди вірили, що квіти - це дари Бога, і ставитися до істинного дару природи потрібно з повагою. Поєднання тих чи інших кольорів могло без слів розповісти багато про що.

Значення квітів в українському вінку

В Україні було відомо більше 70-ти варіацій плетіння, серед них ритуальні, обрядові, магічні і багато інших віночків. До речі, перший вінок на голову мама плела дочки, коли їй виповнялося три роки, обов'язково вплітаючи ромашку, як символ ясного розуму і чистих помислів.

З віночком з квітів на голову пов'язано чимало давніх традицій, деякі збереглися і сьогодні. Наприклад, у давні часи дівчина вручала вінок, сплетений своїми руками, коханому, як знак сватання і вірності. Сьогодні ця традиція переросла в обмін кільцями молодят. Сьогодні наречена кидає незаміжнім подружкам на весіллі букет, а раніше кидався саме вінок, хто його зловить, той і вийде першою заміж.

Вінок грав важливу роль у відносинах хлопця і дівчини

Часто в українському селі можна було побачити вінок на дверях хати, вважалося, що він цілий рік захищав всю сім'ю від зла і бід, а також ніс здоров'я в будинок. В давні часи існувало безліч варіацій вінків. Одним з найпопулярніших вважався вінок відданості, основу його становили волошка і любисток. До речі, поєднання кольорів в такому вінку-Блакитний волошка і жовтий колір любистку.

Вінку відводилася одна з ключових ролей на свято Івана Купала

Стрічки в українському вінку

Крім квітів, український вінок обов'язково прикрашався різнокольоровими атласними стрічками. Причому, вибір того чи іншого кольору не був випадковим, існували суворі традиції. Дівчата з малих років вчилися мистецтву правильно вплітати стрічки і розуміти, що означає той чи інший колір. Плюс до всього, стрічки прекрасно доповнюють зовнішній вигляд вінка

Першу стрічку дівчата вплітали в середині віночка. Вона була обов'язково світло-коричневого кольору, що уособлював родючу годувальницю-землю. З двох сторін від першої впліталися жовті стрічки — уособлення сонця і тепла. За ними вплітали яскраво-зелені, що були символом дівочої молодості і краси, а слідом йшли сині стрічки — уособлення чистого неба. Вважалося, що вони надавали життєвих сил і здоров'я дівчині. Після синіх, вплітали фіолетові стрічки — уособлення мудрості, рожеві і малинові, що символізують багатство і щирість.

Значення стрічок в українському вінку

Є повір'я, що стрічки повинні були захистити від пристріту. Довжина стрічок у віночку на голову не повинна бути довільною, а відміряється строго по довжині дівочої коси. Якщо дівчина вплітала блакитну стрічку, то це означало, що вона сирота. Люди пригощали дівчинку хлібом, всіляко пригощали і намагалися обдарувати.

У сучасних вінках стрічки грають, скоріше, декоративну роль

Як сплести вінок?

Сьогодні мистецтво плести український вінок своїми руками знову набирає популярності. Сучасні аксесуари у вигляді барвистого віночка неймовірно популярні не тільки в Україні. Щоб не витрачати багато грошей на дизайнерські штучки, можна створити ексклюзивну штучку власноруч. Така прикраса — відмінне рішення не тільки для тематичних вечірок, весілля або національних свят. Барвистий український віночок зможе зробити повсякденність різнобарвною, радісною і яскравою. Сплести вінок можна різними способами.

Раніше створення вінка було своєрідним ритуалом, а сам процес мав масу нюансів

Спосіб №1

Щоб зробити такий аксесуар своїми руками, знадобиться:

  • тонкий, але міцний дріт;
  • набір штучних квітів;
  • різнокольорові стрічки;
  • ножиці.

 Самостійно ви можете зробити дуже красивий віночок

За допомогою дроту робиться каркас для вінка, можна сплести його у вигляді коси з трьох відрізків дроту. Далі, штучні квіти з паперу або тканини закріплюються на каркасі, приклеюючи, а потім обмотуючи стрічками. У літню пору можна використовувати живі квіти, так вінок буде виглядати по-особливому природно і ніжно.

Спосіб №2

Оригінальний і простий спосіб створити яскравий аксесуар з підручних матеріалів. Нам знадобиться:

  • звичайна пластикова пляшка;
  • зелена атласна тканина;
  • відріз широкої гумки;
  • голка і нитки в тон;
  • квіти (з тканини, фоамирана або паперу);
  • клейовий пістолет.
  • український вінок своїми руками
  • Зробити такий вінок під силу кожної
     

З пластикової пляшки вирізається основа (обруч) симетричної форми, акуратно обшивається зеленою тканиною. Гумка по колу голови пришивається до двох сторін основи. На лицьовій стороні основи приклеюються в довільному порядку квіти, можна додати намистини, бісер. В результаті виходить вишуканий і самобутній аксесуар.

Сьогодні багато, надягаючи популярний і незвичайно яскравий аксесуар, навіть не замислюються, що це не просто прикраса, а справжній оберіг. Виготовляючи вінок з квітів на голову, можна не тільки підкреслити ніжність, жіночність і витонченість. Вінок-це символ любові, данина традиціям і цінна спадщина слов'янського народу.

Категорія: | 2019-01-02
Переглядів: 3082 | Рейтинг: Публікація 5.0/5| Оцінили: 1
Всього коментарів: 0
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: