23.4.2024, 11:35
» »

Нейродерміт та як його лікувати

Нейродерміт на ногах

Шкірні захворювання є значною перешкодою для повноцінного життя людини. Крім того, що вони викликають дискомфорт і біль, різні прояви на шкірі позначаються на зовнішності, в результаті чого виникають психічні розлади. За допомогою комплексної терапії і грамотного підходу фахівцям вдається вести боротьбу з цими неприємними явищами. У даній статті надається інформація про те, як проводиться лікування нейродерміту у дорослих.  

Нейродерміт: хвороба, профілактика, лікування

У медичній термінології термін «нейродерміт» вперше був використаний в 1891 році. В той час ця назва характеризувало патологічний процес, що супроводжується первинним свербінням і розчухами.

Нейродерміт на руках

Що таке нейродерміт? 

Нейродерміт (або атопічний дерматит, нейродерміт або дифузний) — етохронічне запальне захворювання — алергічний дерматит, що вражає шкіру людей, які мають схильність в геномі, а також розлад імунного статусу, нервової і ендокринної систем, функціоналу інших органів.

Згідно МКБ, нейродерміт входить в групу алергічних дерматозів і вважається найпоширенішим захворюванням шкіри. Було зареєстровано понад 30% хворих, які звернулися за допомогою в лікарню. Зовні уражені місця проявляються у вигляді папул. Це плоскі утворення овальної форми, що супроводжуються сильним почервонінням, утворенням пухирців і нестерпним свербінням. 

Шкіра на місцях ураження стає сухою і починає лущитися. Дорослі люди більше страждають вогнищевим нейродермітом. Шкірні запалення у цьому випадку локалізуються в різних місцях тіла. Вогнища можуть вражати області згинів ліктів і колін, потилицю і прилеглу до нього ділянку шиї. У чоловіків висип може з'являтися навколо анального отвору і мошонки. 

Дифузними висипаннями нейродерміту (атопічного дерматиту) характерні більш обширні місця локалізації. Вони можуть поширитися на шкіру обличчя, шиї, грудей і місця згинів. У медичних довідниках можна розглянути фото нейродерміту на стадії його загострення.

Причини нейродерміту

Причини виникнення та розвитку нейродерміту

  • Спадкова схильність.
  • Стреси, нервові розлади і тривалі негативні емоції.
  • Шкідливі виробничі фактори.
  • Тривале розумове напруження і важка фізична праця.
  • Патології травної системи.
  • Систематичне порушення режиму дня.
  • Харчова, лікарська та інші види інтоксикації.
  • Фактори зовнішнього середовища, що провокують розвиток алергічних реакцій (сухий корм для акваріумних рибок, шерсть тварин, вовняні речі, домашній пил, деякі косметичні засоби, пуховий наповнювач подушок і ковдр, квітковий пилок, харчові консерванти і деякі продукти харчування).
  • Лікарські препарати.

Тільки після того, як буде з'ясована причина виникнення нейродерміту, можна приступати до лікування захворювання.

Ступені тяжкості перебігу нейродерміту

Легка — загострення рідкі і короткочасні, вогнища мають обмежено-локалізований характер, незначний свербіж, хороший ефект від проведеної терапії.
Середня — 3 – 4 загострення протягом року, які, порівняно з легким перебігом, більш тривалі, вогнища носять поширений характер, результати терапії виражені недостатньо або не завжди.
Важка — загострення часті і тривалі, ураження шкірних покривів поширене або дифузне, інтенсивний свербіж, іноді нестерпний, результати лікування незначні.

Види нейродерміту

В залежності від місць розташування хворобливих вогнищ нейродерміт поділяють на такі види:

Лінійний нейродерміт

Висипання поширюються на шкіру голови, ніг, рук і місця згинів. Складно піддається терапії з-за того, що з часом переходить в хронічну форму. Лікування нейродерміту на руках ускладнюється тим, що хворому постійно доводиться піддавати шкіру контакту з мильними засобами. Це посилює больові відчуття, пересушує шкіру і сприяє утворенню кірочок.

Нейродерміт Decalvans

Як правило, патологічний процес вражає ділянки тіла, покриті пушковим волоссям, і супроводжується їх випаданням.

Обмежений нейродерміт

Назва говорить сама за себе, оскільки осередки вражають незначні ділянки шкіри. Місцями для їх локалізації служать такі частини тіла, як пах, коліна, стегна і статеві органи. Часто зустрічається подібна форма нейродерміту на ногах. Появі вогнищ супроводжує сильне подразнення. Після розчісування таких місць осередки набувають форму папул і можуть покритися лусочками. При цій формі нейродерміту необхідні допоміжне заходи боротьби з ним - з допомогою цілющих грязей і електрофорезу. Для лікування лімфовузлів застосовується ультразвук.

Характеристика обмеженого нейродерміту

Дана патологія має хронічний характер: в літні місяці її симптоми зазвичай відступають, тоді як взимку і восени знову з'являються. Захворювання досить поширене: приблизно 40% всіх дерматологічних хвороб припадає на частку обмеженого нейродерміту.

Симптоми обмеженого нейродерміту 

Головна відмінність цієї форми від дифузної – зони ураження займають невеликі ділянки на поверхні шкірних покривів. Якщо ж плями при нейродерміті почали поширюватися далі по тілу, то це не обмежений вид захворювання. Простий хронічний лишай зустрічається у дитини або дорослого. Виділяють наступні симптоми обмеженого нейродерміту: 

  • При виникненні патології відразу проявляється сильне свербіння, що посилюється після сильного нервового напруження (стрес, страх). Шкіра починається сильно свербіти, це призводить до безсоння, пацієнт погано спить і стає млявим, апатичним, дратівливим. 
  • На тлі недосипання і загального поганого стану у людини розвивається депресивний стан, що супроводжується соціофобією.  
  • При розчісуванні з'являються мікротріщини, які стають можливим місцем для проникнення інфекції. Наслідком розчісування пігментних плям іноді стає запальний процес, який призводить до нагноєння. 
  • Хронічний нейродерміт має наступні місця локалізації: на шиї ззаду ближче до потилиці, ліктях, області статевих органів, під колінами. Зовні висип представлений типовими нерівностями, які зливаються в одну пляму з часом, формуючи ділянки ураження тканин шкіри. 
  • Присутні і такі ознаки нейродерміту обмеженого: лущення, сухість шкіри, посилення шкірного малюнка, блідість покривів і ущільнення їх в місцях утворення бляшок. З'являються порушення в терморегуляції, потовиділення, виробництва шкірного сала. Іноді шкіра може посиніти або почервоніти, відбувається розвиток набряку і прояв мокнутий. 

Причини появи обмеженого нейродерміту

Точна причина розвитку захворювання невідома. Вчені відзначають ряд станів і передумов, що впливають на ступінь схильності організму до даної патології. Серед них можна виділити:

  • Генетичну схильність.
  • Збої у функціонуванні центральної та вегетативної нервової системи.
  • Ендокринні дисфункції.
  • Порушення роботи органів шлунково-кишкового тракту.
  • Інтоксикації і зашлакованість організму.
  • Зниження захисних сил імунної системи.
  • Негативний вплив навколишнього середовища, проживання в холодному кліматі.
  • Стрес, перевтома, порушення режиму роботи і відпочинку.
  • Неправильне харчування.
  • Контакт з алергенами.

Лікування обмеженого нейродерміту

Якщо ви виявили у себе описані вище симптоми, рекомендується якомога швидше звернутися до лікаря – дерматолога або алерголога. На підставі візуального огляду і збору анамнезу доктор зможе поставити точний діагноз. Робити це самостійно вкрай небажано, так як ви можете переплутати прояви обмеженого нейродерміту з симптомами інших дерматологічних патологій. Займатися самолікуванням також вкрай не рекомендується.  

Щоб лікування захворювання було успішним і дало довгостроковий результат, важливо не тільки усунути зовнішні прояви патології, але і впливати на внутрішні причини її появи. Зазвичай в якості терапії призначаються антигістамінні, седативні, місцеві засоби, вітамінні та мінеральні комплекси, ентеросорбенти. У деяких випадках незайвим буде пройти курс протипаразитарної терапії.

Крім медикаментозного лікування широко застосовуються фізіотерапевтичні методи. Це може бути низькоенергетичне лазерне опромінення уражених зон, прийом хвойних і сольових ванн, ультрафіолетове випромінювання, парафінотерапія, озокеритолікування, електрофорез, дарсонвалізація.

На час лікування хворому необхідно дотримуватись дієти, що виключає вживання цитрусових, шоколаду, здобної випічки, рафінованого цукру, жирних, гострих, копчених, солоних страв.

Дифузний нейродерміт

Дифузний нейродерміт, або, як його ще називають клініцисти, атопічний дерматит, це більш важка форма патології, для якої характерне виникнення множинних вогнищ ураження. Як правило, вони локалізуються на верхніх і нижніх кінцівках (в підколінних западинах і ліктьових згинах), а також на тулубі. Разом з тим дифузний нейродерміт найчастіше вражає область шиї, геніталії, область заднього проходу і особа. В даному випадку вогнища ураження являють собою зливаються лихенифицированные і інфільтровані шкірні ділянки. Подекуди, крім лихенификации виникають плоскі блискучі вузлики. Іноді у пацієнтів після розчісування спостерігається нетривалий мокнутие. Як наслідок, вогнища ураження можуть інфікуватися, осложнившись лімфаденітом або піодермією. Пацієнтів, які страждають дифузним нейродермітом, відрізняє набряклість і гіперемія шкірних покривів, часто покритих дрібними лусочками.

У тому випадку, коли захворювання розвивається в дитячому віці, вогнища ураження можуть виникати на волосистій частині голови і очей. У період статевого дозрівання патологічні прояви у дітей найчастіше стихають.

Фолікулярний нейродерміт

Характеризується висипаннями на ділянках шкіри з волосяним покривом. Запалені місця червонуватого кольору часто покриваються білястим нальотом. Основним його місцем є шкіра голови під волоссям. На тлі таких проявів у багатьох хворих спостерігаються психічні розлади

Гострий фолікулярний нейродерміт

При розвитку даної форми захворювання папули розташовуються уздовж устя волосяних фолікулів і мають гостру форму.

Депігментований нейродерміт

Така форма захворювання характеризується виникненням в зонах ураження вираженою депігментації (часткової або повної втрати пігменту тканинами).

Псоріазоформний нейродерміт

Вражає область голови та обличчя. Супроводжується постійним сверблячкою. При виникненні таких болючих вогнищ на голові іноді бувають часткові облисіння. Для щільних червоних плям цього виду захворювання характерні лусочки, подібні псориазным.

Гіпертрофічний нейродерміт

Нейродерміт Эрманна – це рідкісна форма патології, при якій вогнища ураження локалізуються на внутрішній поверхні стегон і в пахово-стегнових складках. В даному випадку у пацієнтів відзначається різко виражена інфільтрація і * ліхеніфікація шкірних покривів, і сильно виражений свербіж, має нападоподібний характер. Нерідко патологічний процес супроводжується виникненням бородавчатоподобных формувань (бородавчастий нейродерміт Крейбиха).

Лікування нейродерміту

Універсальної системи лікування, яка здатна повністю позбавити людину від цього захворювання, на сьогодні не існує. Терапевтичні методи, які призначає лікар, залежать від причин, ступеня прояву хвороби, індивідуальних особливостей пацієнта, наявності ускладнень. Як лікувати нейродерміт?

Головними напрямками в лікуванні є:

  • врегулювання режиму дня, фізичних навантажень;
  • дієтичне харчування;
  • прийом медикаментозних засобів (включаючи зовнішні);
  • фізіотерапія.

Поетапна терапія:

Перший крок в лікуванні нейродерміту – це припинення контакту зі специфічним алергеном (якщо він відомий) і з усіма неспецифічними антигенами, які сприяють загострення нейродерміту.
Другий крок – базисна терапія в період ремісії (період відсутності симптомів), яка полягає у використанні пом'якшують і зволожуючих засобів (бепантен, эмолиенты, актовегін та інші).
Третій крок – це вибір препаратів для зовнішнього (місцевого) і загальної терапії в залежності від фази нейродерміту.

Лікарські засоби

При терапії нейродерміту показано використовувати антигістамінні препарати 2 і 3 покоління. Вони не мають яскраво вираженого седативного та снодійного дії. Частота прийому – 1 раз на добу.

За вибором лікаря призначають такі препарати:

  • Кетотифен;
  • Лоратадин;
  • Аллергодил;
  • Кларитин.

Глюкокортикостероїди призначають при тяжкому перебігу захворювання, яке супроводжується набряком Квінке, кропив'янкою, сильним свербінням. Препарати вибору – Преднізолон, Триамцинолон, Дексаметазон, Гідрокортизон, Кортизон.

Крім таблетованих форм кортикостероїдів, показано використання мазей і зволожуючих засобів. Мазі наносять 1 раз на добу. Тривале використання цих препаратів знижує природну продукцію гормонів надниркових залоз, тому кошти використовують курсами з перервами.

Перед застосуванням гормональних мазей, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, оскільки вони мають протипоказання і побічні ефекти для організму.

Негормональні мазі при нейродерміті у дорослих сприяють зниженню сили проявів симптомів. Такі засоби знімають свербіж, пом'якшують шкірні покриви, підсушує прищики, мають протизапальну дію. Популярними негормональними препаратами є:

Нафтадерм – ліки ліквідує запалення, знижує свербіж, загоює шкіру.
Радевит – запускає процес регенерації тканин, містить вітаміни.
Гистан – застосовується для полегшення сверблячки і профілактики нейродерміту та атопічного дерматиту у дорослих.


Деситин – містить оксид цинку, який має протизапальні та антисептичні властивості.
Для місцевого лікування нейродерміту у дерматологічній практиці використовуються різні примочки (борні, резорциновые, танінові), а також пасти з дьогтем, ихтиолом, нафталаном та ін.

У важких випадках на уражені ділянки шкіри накладаються негалогенизированные кортикостероїдні мазі пролонгованої дії, які не викликають атрофії і стоншування шкірних покривів.

У таких препаратів мінімум побічних явищ, у зв'язку з чим їх дозволяють використовувати навіть при лікуванні маленьких дітей.

При ускладненні нейродерміту бактеріальної/ вірусною інфекцією дорослим пацієнтам призначають антибактеріальні мазі:

  • Симбикорт;
  • Оксикорт;
  • Гіоксізон;
  • Кортикомицин.


Хворим нейродермітом коригують ферментну недостатність, лікують захворювання органів ШЛУНКОВО-кишкового тракту та жовчовивідних шляхів. Усувають гнильні процеси в кишечнику і привести в норму мікрофлору ШКТ.

Для цього призначають ферментні препарати: панкреатин; ораза; панкурмен; абомін; панзинорм; фестал.
Для лікування дисбактеріозу застосовують: бифокол; біфідумбактерин; колібактерин. Для очищення кишечника використовується шлакогонная дієта. В курсі терапії нейродерміту застосовують вітаміни А, В і РР
На періоди загострення рекомендують також зайнятися корекцією дисбактеріозу і почати прийом курсу ентеросорбентів («Ентеросгелю», «Полиепана»). Сорбенти використовувати на постійній основі недоцільно, оскільки вони призводять до видалення з кишечника не тільки алергенів, але й вітамінів, відшкодувати які досить складно через обмеження в їжі і непереносимості синтетичних аналогів.

Фізіотерапевтичні процедури

Важливим компонентом успішної терапії нейродерміту є застосування:

світлолікування (УФО), методу фототерапії, сольових або хвойних ванн. Процедури призначають після стихання загострення, курс лікування складається з 10-15 сеансів.
При розладах нервової системи хороший ефект дають сеанси електросну і сугестивна терапія.
На хворих нейродермітом позитивно впливає санаторно-курортне лікування на узбережжі Чорного і Мертвого моря, воно сприяє закріпленню позитивного результату і дозволяє досягти тривалої ремісії.
При обмеженій формі нейродерміту хворому призначають процедури електрофорезу, дарсонвалізацію, обгортання лікувальними грязями.


Дієта при нейродерміті


Найчастіше захворювання виникає на тлі алергії або порушення роботи ШКТ, тому дотримання дієти для хворих нейродермітом – це обов'язкова умова успішного лікування.

Необхідно збільшити споживання таких речовин:

  • зелених і білих овочів і фруктів (капусти, кабачків, патисонів, спаржевої квасолі, зеленого горошку, зелених яблук, груш, слив, агрусу, білої смородини);
  • петрушки, салату і кропу;
  • рослинних жирів;
  • вершкового масла;
  • негострих сирів;
  • продуктів, що містять дріжджі;
  • круп і макаронних виробів;
  • галетного печива і сушок;
  • м'яса;
  • сиру;
  • овочевих та молочних супів;
  • кисломолочних напоїв;
  • компотів із сухофруктів;
  • киселів;
  • відвару шипшини;
  • зеленого чаю;
  • мінеральної води.

Харчування при нейродерміті має бути збалансованим і містити всі необхідні організму речовини. Але при цьому необхідно виключити з раціону продукти, які можуть служити алергенами і викликати загострення хвороби.

Заборонені продукти харчування:

  • Овочі та фрукти червоного, оранжевого або жовтого кольору (абрикоси, персики, цитрусові, гранат, хурма, полуниця, помідор, морква, гарбуз, буряк).
  • Шпинат, спаржа, щавель і ревінь.
  • Цукор, солодощі, і мед.
  • Солоні, гострі страви, копченості.
  • Яйця, риба і свіже молоко.
  • Білий хліб.
  • Соя, сочевиця.
  • Шоколад, цукерки.
  • Картопляні чіпси, картопля фрі, фаст-фуд.
  • Наваристий бульйон, напівфабрикати.
  • Прянощі і спеції (хрін, оцет, гірчиця, перець, цибуля, часник).
  • Горіхи і арахісове масло.
  • Чорний і червоний виноград.
  • Кава, какао, чорний чай.
  • Газовані напої.
  • Продукти з консервантами, барвниками, загусниками і іншою хімією.
  • Спиртні напої (пиво, вино, шампанське)

Правила дієти при нейродерміті:

Якщо нейродерміт розвивається на тлі ожиріння, то необхідно паралельно вести боротьбу із зайвою вагою: влаштовувати розвантажувальні дні, обмежувати калорійність свого раціону до 2000 Ккал на добу;
В меню повинно бути багато овочів і фруктів, багатих вітамінами і клітковиною, т. к. вони покращують травлення і очищають кишечник;
Бажано обмежити споживання риби, тому що деякі її види можуть спровокувати алергію. М'ясо можна їсти тільки нежирних сортів і у поєднанні з зеленню;
У раціон дозволяється вводити також нежирні сири, кисломолочні напої, рослинні масла, чай, каші і ягоди.


Народні засоби лікування нейродерміту

Перед застосуванням народних методів при нейродерміті, обов'язково порадьтеся з дерматологом бо є протипоказання

  • Настоянка з кореня лопуха 1 столова ложка кореня лопуха 200 мл води Подрібніть корінь лопуха. Нагрійте 200 мл води і закиньте туди лопух. Кип'ятіть протягом 15 хвилин. Зніміть з плити і закутайте в теплу тканину. Наполягайте протягом 2 годин. Отриману настоянку пийте тричі на день по столовій ложці.
  • Настоянку з листя, кори дуба, березового листя, кропиви, лляних насіння, м'яти, коріандру і полину прикладають з допомогою бинта на уражені ділянки, витримують до повного висихання, потім змінюють компрес. Особливо ефективні такі примочки для лікування нейродерміту на руках. Повторюють процедуру до тих пір, поки симптоми не почнуть зникати;

Трав'яні примочки

Щоб зняти запалення, настої готують міцними. На 1 літр кип'яченої вода кладуть 15 ложок сухих трав. Їх заливають окропом і настоюють близько 10 годин. Для приготування такого засобу потрібні наступні рослини: ромашка, м'ята, корінь алтея, череда, ялівець, чебрець, материнка, звіробій.

Компрес з глини

20 г блакитної глини, 20 г морської солі, вода Розмішайте глину з морською сіллю, додайте води. Суміш по консистенції повинна нагадувати сметану. Накладіть глину на уражені ділянки, тримати до висихання. Змийте теплою водою. Цей компрес потрібно робити щодня протягом двох тижнів.
Взяти шишки хмелю і листя череди (1:1). Залити 2 чайні ложки суміші на 200 мл окропу. Відстояти і випити перед сном за один прийом.

Прогноз при самолікуванні 

Обмежений нейродерміт має більш легкий перебіг, ніж дифузна форма. Постійний свербіж і косметичні дефекти викликають фіксованість хворих на своєму стані, приводячи до вторинних психічних нашаруванням, погіршують якість життя, обмежують працездатність.

Тим не менш, з віком (приблизно до 25-30 років) у багатьох хворих навіть при дифузному нейродерміті може спостерігатися регрес симптомів до вогнищевих проявів або навіть спонтанне самовилікування.

Профілактика від нейродерміту


Щоб попередити хворобу, скористайтеся наступними рекомендаціями:

  • складіть здорове меню, виключивши алергени;
  • вибирайте одяг, зшитий з тканин натурального походження;
  • займайтеся спортом, робіть зарядку;
  • при нейродерміті дорослим важливо стежити за станом свого імунітету;
  • виключіть часті стреси і перевтома;
  • не використовуйте косметику з агресивними компонентами при нейродерміті.
     
Категорія: | 2018-08-25
Переглядів: 3525 | Рейтинг: Публікація 5.0/5| Оцінили: 2
Всього коментарів: 0
e border="0" width="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Як Вас звати?*: Email *:
Код *: